Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU I JAVNOIZVRŠITELJSKA TARIFA: Analiza USAID-a pokazala da se izvršne radnje u starim predmetima u kancelarijama javnih izvršitelja finansiraju iz tekućeg poslovanja izvršitelja, te da bi daljim smanjivanjem priliva novih predmeta sistem izvršenja postao neodrživ. Neophodno je pristupiti hitnoj izmeni Zakona i Tarife čime bi se ubrzao izvršni postupak, poboljšali uslovi poslovanja i povećala efikasnost izvršnog postupka


15. marta 2017. godine u prostorijama USAID-a održan je sastanak na kojem je predstavnicima Komore javnih izvršitelja predstavljena Analiza tarife javnih izvršitelja koju je pripremila Saša Stanković, stručni konsultant USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja.

Sastanku su prisustvovali predsednik Komore javnih izvršitelja Aleksandra Trešnjev i zamenik predsednika Komore mr Vujadin Masnikosa, kao i svi članovi Izvršnog odbora Komore, i predstavnici USAID-a – Dragana Stanojević i Aleksandar Zarić.

S obzirom na to da su stupanjem na snagu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje), kao i nove Javnoizvršiteljske tarife ("Sl. glasnik RS", br. 59/2016), u stručnoj javnosti izneti oprečni stavovi po pitanju uticaja ovih izmena na budućnost sistema izvršenja pred javnim izvršiteljima, bilo neophodno ispitati efekat regulatornih izmena, izradom Analize o uticaju Javnoizvršiteljske tarife i novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, na razvoj sistema naplate potraživanja pred javnim izvršiteljima.

Analiza Tarife omogućila je da se daju odgovori na krucijalna pitanja za poslovanje javnih izvršitelja, i to: pitanja o mogućnosti Javnoizvršiteljske tarife da obezbedi održiv sistem izvršenja pred javnim izvršiteljima, o perspektivi za dalji razvoj ove profesije u budućnosti, položaju poverioca i dužnika, i uticaju Javnoizvršiteljske tarife na brzinu sprovođenja izvršnog postupka.

Rezultati analize pokazali su da se izvršne radnje u starim predmetima u kancelarijama javnih izvršitelja finansiraju iz tekućeg poslovanja izvršitelja, te da bi se daljim smanjivanjem priliva novih predmeta sistem izvršenja postao neodrživ.

Na sastanku je zaključeno da je, zbog svega navedenog, neophodno pristupiti hitnoj izmeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju čime bi se ubrzao izvršni postupak, kao i izmeni Javnoizvršiteljske tarife čime bi se poboljšali uslovi poslovanja i povećala efikasnost izvršnog postupka.

Izvor: Vebsajt Komore javnih izvršitelja, 15.03.2017.
Naslov: Redakcija