Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I RACIONALNOJ UPOTREBI ENERGIJE: Predlogom zakona se ispunjava jedna od preporuka Evropske komisije


Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač izjavila je da donošenje Predloga zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, o kome se raspravlja u Narodnoj skupštini, predstavlja ispunjenje jedne od preporuka Evropske komisije navedenih u izveštaju iz prošle godine.

Na sednici na kojoj se raspravlja o predlozima četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, Kovač je istakla da taj zakon predstavlja važan element u borbi protiv klimatskih promena, što je već definisano u EU.

Zbog toga je, ističe, bilo neophodno dodatno usklađivanje i našeg zakonodavstva sa evropskim.

Podsetila je da u izveštaju Evropske komisije iz 2020. godine stoji ocena da je Srbija postigla izvestan napredak u oblasti energetske efikasnosti kroz usvajanje pravila o energetskom obeležavanju.

Međutim, u izveštaju se navodi da se očekuje usvajanje izmena zakona o efikasnom korišćenju energije, da je potrebno dalje usvajanje podzakonskih propisa, kojima će se postići potpuna usklađenost sa pravnim tekovinama EU, rekla je Kovač i dodala da će usvajanjem tog zakona to sada biti moguće.

Ističe da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici delimično usklađen, zbog toga što je, kako je objasnila, potpunu usklađenost moguće postiće ulaskom Srbije u EU i donošenjem podzakonskih akata.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesima pristupanja EU nadalje navodi da su obnovljivi izvori energije činili 20,32 odsto bruto finalne potrošnje energije, doduše to su podaci za 2018. godinu, što je ispod cilja koji je postavljen u pogledu nacionalnih obnovljivih izvora energije Srbije, što je 27 odsto za 2020. godinu, ukazala je Kovač.

Ističe da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima načelno obuhvata osnovne principe sadržane u evropskim direktivama.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.04.2021.
Naslov: Redakcija