Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTREBNO VEĆE UČEŠĆE JAVNOSTI U DONOŠENJE PROPISA


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave teži da u pripremu propisa uključi najširu javnost, jer je cilj da se konstruktivnim dijalogom dođe do najboljih rešenja, ukazala je pomoćnica ministra, Ivana Antić.

Antićeva je na konsultativnom sastanku povodom izrade teksta Predloga uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja, rekla da su zbog toga otvorene javne "onlajn" konsultacije za tri propisa koja su ključna za obezbeđivanja prava nacionalnih manjina, unapređenje oblasti Zaštitnika građana i finansiranje organizacija civilnog društva iz budžeta.

Ona je pozvala prisutne da svoje sugestije na zakonska rešenja dostave Ministarstvu, napomenuvši da je ono u protekla tri meseca sprovelo onlajn konsultacije o predlogu propisa iz domena prava nacionalnih manjina i da je ministar Branko Ružić doneo nedavno Odluku o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za finansiranje programa i projekata iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Pomoćnica ministra je rekla da je time, nakon 15 godina od kada je uspostavljen, aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine.

U toku je realizacija ugovora za 25 na konkursu odabranih programa i projekata u iznosu od 1.800.000 dinara, navela je pomoćnik ministra i dodala da je ministar Branko Ružić predložio da se za te namene Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) predvidi 12 puta više novca (21.800.000 dinara).

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.12.2017.
Naslov: Redakcija