Zastava Bosne i Hercegovine

NACRTI ZAKONA O TRGOVINI I O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI: Bolja zaštita potrošača u onlajn kupovini


Zaštiti potrošača najviše nedostaje razumevanje trgovaca, ocenila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić, dodajući da stari princip "potrošač je uvek u pravu" više ne važi....

Matić je poručila da je bolja zaštita potrošača naročito potrebna prilikom onlajn kupovine.

"Poslednji podaci pokazuju da će do 2030. godine elektronska trgovina uzeti primat i da će se više od 80 odsto transakcija obavljati onlajn. U tom svetlu, Ministarstvo je izradilo Nacrt zakona o trgovini i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, koji bi trebalo da unaprede oblast online trgovine u Srbiji i zaštite potrošače u digitalnom okruženju", rekla je Matić.

Istakla je da u Srbiji preko društvenih mreža i portala kupuju i mladi koji nisu punoletni i dodala da je uređenje te sfere još jedan od izazova za Ministarstvo.

Govoreći o kupovini preko interneta, Matić kaže da Srbija u toj oblasti beleži veliki rast, te da je u poslednje dve godine u našoj zemlji onlajn pazarilo više od milion i po ljudi.

"Ipak to je daleko od svetskih trendova i da bismo te svetske trendove mogli da ispratimo nije dovoljno urediti zakonsku regulativu, već je važno i izgraditi telekomunikacionu infrastrukturu", podvukla je Matić.

Prema rečima potrošača, ne postoji univerzalno pravilo kada je u pitanju poštovanje ili kršenje njihovih prava, ali odnos kvaliteta i cene robe i usluga, uvek može biti bolji.

Svaki kupac treba da zna da ima pravo na informacije o proizvodu koji kupuje, pravo na izbor robe za novac kojim raspolaže, kao i mogućnost da se obrati nadležnima onda kada smatra da je oštećen, poručuju iz Asocijacije potrošača Srbije.

"Najčešće, odnosno što statistika u Srbiji govori, jeste da se na usluge žale tek 1/3, a neke 2/3 jesu na robe i to se uglavnom ponavlja roba na koju se potrošači žale, odnosno nismo došli do sistemskih rešenja. Uglavnom se žale na recimo mobilne uređaje ili obuću, kad su usluge tu budu provajderi mobilnih telefona, ali uglavnom i drugih telekomunikacionih usluga, ali ono što je najčešće su usluge koje pružaju javna komunalna preduzeća", kaže Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.03.2019.
Naslov: Redakcija