Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Prema Zakonu ne postoji nijedno ograničenje u pogledu toga šta može biti zaplenjeno jednoj bolnici, pa se na popisu mogu naći vozila, kreveti, ultrazvučni, rendgen aparati... Zakon dozvoljava čak i plenidbu zgrade


Ja sam lekar u penziji i nije mi cilj da jednoj bolnici zbog mene plene imovinu. Novac koji sam do sada dobila od KBC "Dragiša Mišović" mi je sasvim dovoljan i odustaću od daljeg izvršenja, navela je 76-godišnja S.T. iz Beograda, zbog čije tužbe za plac koji već decenijama nije u posedu KBC "Dr Dragiša Mišović" i presude da se vlasnici isplati 1,1 milion evra, ovoj bolnici preti plenidba imovine.

Izlaz iz nezavidne situacije u kojoj se našao "Mišović" i zbog koje je bolnica već godinu dana u blokadi, nije nađen ni na sastanku predstavnika Ministarstava pravde i bolnice. Samo je ukazano da Ministarstvo pravde ne može da se meša u postupak izvršenja sudske odluke, ali da će nastaviti da prati zakonitost postupanja nadležnih u ovom slučaju. Istovremeno, Ministarstvo zdravlja razmatra modalitete kako bi se izbeglo da u bolnicu uđu izvršitelji i popisuju imovinu za plenidbu.

"Mišović" bi, ipak, najbrže mogao da spase preokret situacije i odustanak S.T. od naknade za zemljište, za koje joj je bolnica dosad isplatila tri miliona dinara.

Takvom odlukom da odustane od daljeg sprovođenja izvršenja duga od 1,1 milion evra, koliko po sudskoj presudi "Mišović" treba da joj plati, gospođa T. razrešila bi ovu, za "Mišović" bezizlaznu situaciju.

S.T. je radni vek provela kao lekar u Jagodini. Kaže da uopšte nije želela da njen slučaj izađe u javnost, ali je pristala da priča o nasleđenom zemljištu koje je država svojevremeno oduzela, i sporu zbog 12 ari placa u Kronštatskoj ulici broj 5.

- Taj plac je kupio pokojni stric. Plac je nasledila njegova majka, moja baka, dva strica i ja, kao naslednica svog oca. Baka i jedan stric su se odrekli svog dela u korist čika Brane, a meni je ostala četvrtina - objašnjava gospođa T.

Država je eksproprisala zemljište 1960. godine, ali im novac nikada nije isplaćen. Profesor dr Radisav Šćepanović, direktor KBC " Dragiša Mišović", objasnio je da je "Mišović" 1963. godine kupio to zemljište od Opštine Savski venac, isplatio ga i posle nekog vremena prodao Domu časnih sestara, koje su tu sagradile kuću. One su ga 1992. godine prodale preduzeću "Koling", koje je pre pet godina otišlo u stečaj. Budući da se u papirima kao korisnik zemljišta vodio KBC, sud je ovu bolnicu obavezao da isplati neisplaćen novac za eksproprijaciju, kako je tada nalagao zakon, po tržišnoj vrednosti.

U Komori izvršitelja kažu da je izvršiteljka koja je radila na tom slučaju postupila po pravosnažnoj izvršnoj presudi i rešenju za izvršenje. Ona je 2016. godine odredila izvršenje na računu izvršnog dužnika, ali je, na molbu "Mišovića", sa izvršenjem zastala. Budući da novca od tada na računu nema, ona će uskoro morati da odredi novo sredstvo izvršenja - popis pokretnih stvari.

- Mene je u tom sporu zastupao bratanac, Nemanja Aćimović, advokat, koji je i došao do papira vezanih za tu imovinu. Međutim, ja ne želim da zbog mene bilo ko blokira rad bolnice, da joj plene stvari. Kao lekar, znam da zdravstvo nema para - navodi gospođa S.T.

Ona navodi da je u ovom slučaju došlo do raskoraka između onoga što ona želi, i onoga što želi njen bratanac, advokat, i da će odustati od daljeg izvršenja.

U međuvremenu, iz Agencije za restituciju poručili su da ceo ovaj slučaj nema nikakve veze sa njima, niti aktuelnim procesom restitucije, već da je reč o sudskom sporu po drugim zakonima. Što se tiče restitucije, sva obeštećenja padaju na teret države, a ne korisnika zemljišta, a prva obeštećenja na naplatu dolaze tek 2018. godine.

Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje) ne postoji nijedno ograničenje u pogledu toga šta može biti plenjeno jednoj bolnici, pa se na popisu mogu naći vozila, kreveti, ultrazvučni, rendgen aparati... Zakon dozvoljava čak i plenidbu zgrade, ali u ovom slučaju izvršitelj se nije za to odlučio.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević B. Radivojević, 12.04.2017.
Naslov: Redakcija