Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Poverioci preko sudskih izvršitelja mogu naplatiti svoja potraživanja i od zdravstvenih ustanova. Naplata se izvodi zaplenom medicinskih aparata, vozila hitne pomoći ili zaostalih lekova na lageru


Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" na udaru je izvršitelja zbog parčeta zemlje, koje su uredno kupili pa prodali, i koje decenijama nije u njegovom vlasništvu.

Prošlog petka su izvršitelji posetili KBC "Dr Dragiša Mišović" sa namerom da im popišu imovinu za plenidbu u iznosu od 1,1 miliona evra koje po pravosnažnoj presudi moraju da isplate prvoj vlasnici zemljišta u Kronštatskoj ulici u Beogradu, iako ono već pet i više decenija nije u vlasništvu bolnice.

Radi se o 12 ari, u Kronštatskoj ulici broj 5 koje je pripadalo Beograđanki S.T..

Tu parcelu je prvo država nacionalizovala 1960. godine a zatim ga je 1963. godine KBC "Dr Dragiša Mišović " kupio od Narodnog odbora Opštine Savski venac i platio ga u tri rate. Od tada je sporno parče zemlje promenilo još dva vlasnika, međutim, 2010. godine vlasnica je tužila bolnicu.

Bolnica je posle toga to parče zemlje prodala Domu časnih sestara koje su tu izgradile kuću u kojoj su stanovale, a one su onda 1992. godine prodale preduzeću "Koling" i otišle u Sloveniju.

Zgrada se nalazi ispod Dečje klinike i Centra za narkomaniju, i na tom mestu je zgrada poslednjeg vlasnika – "Kolinga". Nakon svega, vlasnica je pokrenula postupak protiv bolnice.

Imovinski spor je počeo 2010. godine, presuda suda u Valjevu bila je na štetu bolnice, a prošle godine je stiglo i rešenje o izvršenju. Od tada je bolnica u blokadi s obzirom na to da tužilja nema odakle da se naplati.

Dosad joj je bolnica na ime presude isplatila tri miliona dinara, a pošto je dug veći izvršitelji su u petak došli da popišu imovinu za plenidbu.

Nadležni u bolnici su ih nekako zaustavili, ali to nije rešenje. S obzirom na to da je presuda pravosnažna, KBC "Dr Dragiša Mišović" će se žaliti Ustavnom sudu i tražiti ponavljanje postupka, međutim, ta žalba neće odložiti izvršenje.

U KBC "Dr Dragiša Mišović" nisu hteli da pričaju o ovome slučaju dok ne iskoriste sve preostale pravne lekove. Sa druge strane, vlasnica zemljišta kaže da je tih 12 ari dobila od strica u nasledstvo.

Objašnjava da država nije nikad ništa platila za njih, ali i napominje da je zadovoljna novcem koji je već dobila od KBC "Dr Dragiša Mišović".

Njen advokat Nemanja Aćimović nije hteo da komentariše zašto je pokrenut postupak protiv bolnice kada ona odavno nije vlasnik.

Kao advokat ne mogu da komentarišem sudsku presudu koja je pravosnažna. Sve je urađeno u skladu sa zakonom, a sve što sam imao rekao sam na sudu – rekao je kratko Aćimović.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su upoznati sa svim detaljima i podsećaju da je ovu priču nasledilo preuzimanjem osnivačkih prava kliničko-bolničkih centara među kojima je i "Dr Dragiša Mišović".

Pokušavamo da nađemo najbolje rešenje za problem bez da utičemo na rad sudskih organa – rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

KBC "Dr Dragiša Mišović" da podsetimo bombardovan je u maju 1999. godine. Tokom NATO agresije u kojoj je život izgubilo sedam vojnika i tri pacijenta, uništena je bolnica za neurologiju a oštećeni su Bolnica za dečje bolesti i TBC, klinika za ginekologiju i akušerstvo, klinika za internu medicinu, gerijatrija i urologija.

Deset godina kasnije, u oktobru 2009. godine ovu bolnicu je zahvatio veliki požar u kojem niko nije povređen.

Još se ne zna šta bi mogao da bude predmet plenidbe – aparati ili zgrade, sigurno je da ne može samo zemljište.

Izvor: Vebsajt Telegraf, Lj. Račić, 10.04.2017.
Naslov: Redakcija