Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Strukovna udruženja smatraju da predložene izmene omogućavaju da izvršna vlast može da kontroliše sudsku, dok se Visoki savet sudstva pretvara u nefunkcionalno telo


Ministarstvo pravde smatra da bi izvršna vlast trebalo da kontroliše sudsku, po principu "pobedili smo, možemo da radimo šta hoćemo", izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević iznoseći zamerke na Nacrt amandmana na Ustav RS u delu o pravosuđu.

U Nacrtu izmena Ustava, koje je predložilo Ministarstvo pravde, prema oceni Boljevićeve, nema bitnih garancija nezavisnosti pravosuđa, poput finansijske nezavisnosti, slobode govora i slobode udruživanja sudija.

"Ni Visoki savet sudstva neće biti funkcionalan ukoliko bude usvojen predlog o načinu na koji se u Narodnoj skupštini Republike Srbije biraju njegovi članovi koji ne dolaze iz redova sudstva", smatra Boljević.

Ona je precizirala da se u nacrtu ustavnih amandmana ostavlja mogućnost da članove Visokog saveta sudstva izabere petočlana komisija i to prostom većinom od tri glasa ukoliko u Narodnoj skupštini ne bude potrebne većine.

"To praktično znači da bi tri čoveka u državi odlučivala o sastavu Visokog saveta sudstva", konstatovala je Boljevićeva.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava je ocenio da nije jasno ni ko bi sve spadao u "istaknute pravnike", iz čijih redova bi Narodna skupština Republike Srbije trebalo da bira članove Visokog saveta sudstva. Antonijević smatra da Ministarstvo pravde vodi "jaku kampanju" protiv sudske vlasti i da sa tim mora da bude upoznata Venecijanska komisija.

"Ne znamo ni ko je pisao amandmane na Ustav", istakao je Antonijević i dodao da je Ministarstvo pravde obećalo da će pisanim putem odgovoriti na primedbe na izmene Ustava, ali da to nije učinilo.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da je o Nacrtu amandmana mišljenje dostavilo Konsultativno veće evropskih sudija.

"Od pet tačaka na koje smo mi ukazali kao problematične, oni su najmanje u tri tačke imali isti stav kao i Društvo sudija Srbije", rekla je Boljevićeva.

Ona je objasnila da je Konsultativno veće evropskih sudija posebno telo Saveta Evrope, kome je Komitet ministara Saveta Evrope poverio da formuliše pravosudne standarde. To telo postoji od 2000. godine i do sada je izdalo 20 mišljenja. Navela je i da Venecijanska komisija ima u vidu standarde tog veća i onda se sa aspekata tih standarda ocenjuje usaglašenost nekog pravnog akta.

Boljević je rekla da su se u izveštaju posebno izjašnjavali o tome da li se nepropisivanje razloga za razrešenje članova Visokog saveta sudstva, to telo slabi i čini politički podobnim. Ukazali su, kako je rekla, i na način izbora Visokog saveta sudstva i razloge za razrešenje sudija i sastav Visokog savete sudstva.

"To mišljenje je veoma važno. Videćemo kako će Venecijanska komisija to mišljenje prezentovati svojim članovima", rekla je predsednica Društva sudija Srbije.

Ona je podsetila i da su se u petak članovi Društva sastali s predstavnicima Venecijanske komisije i da su im ukazali na pet celina koje u predloženim ustavnim amandmanima predstavljaju problem. Među tim problemima su, kako je istakla, i to što predložene izmene omogućavaju da izvršna vlast može da kontroliše sudsku, a Visoki savet sudstva se pretvara u nefunkcionalno telo. Ocenila je i da se ustavnim rešenjima pokušava da se sudije "upregnu" u vrstu ponašanja koja će biti poslušnička, i dodala da u ustavna rešenja nije vraćena garancija nepremestivosti sudija.

Direktor Yucom-a Milan Antonijević dodao je da se o ustavnim amandmanima očekuje i mišljenje Konsultativnog veća evropskih tužilaca. Antonijević je rekao da su s delegacijom Venecijanske komisije razgovarali i o Poglavlju 23 u pregovorima Srbije o članstvu u EU i obavezama koje Srbija ima, odnosno o odredbama o minimumu u pravosudnim savetima, naročito u Savetu tužilaca.

"Ovde se vidi jasna kampanja protiv pravosuđa koja vodi smanjenju njegove nezavisnosti kada govorimo o sudijama, ili samostalnosti kad govorimo o tužiocima", rekao je Antonijević.

Izvor: Vebsajt N1, 14.05.2018.
Naslov: Redakcija