Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA: PRIVATNI POGREBNICI U SUBOTICI ZATRAżIćE OD MINISTARSTVA ZA DRżAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU DA PONIšTI ODLUKU


Privatni pogrebnici u Subotici zatražiće od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da poništi lokalnu Odluku o sahranjivanju i grobljima ("Sl. list grada Subotice", br. 16/2016 - dalje: Odluka). Na ovaj korak su se odlučili zbog nezadovoljstva načinom na koji je lokalna samouprava procesuirala građansku inicijativu sa 15.000 potpisa kojima se traži izmena te Odluke.

Skupština grada Subotice, na poslednjoj sednici, usvojila je zaključak kojim je prihvaćena inicijativa više od 15.000 građana za izmenu Odluke.

Međutim, umesto izmene Odluke, zaključkom je naloženo nadležnima da u roku od 90 dana razmotre modalitete kako bi bila omogućena konkurencija u pogrebnoj delatnosti.

Privatni pogrebnici nisu zadovoljni ovim rešenjem i stava su da lokalna samouprava odugovlači donošenje izmena ove Odluke.

"Skupština je dužna da održi raspravu i da dostavi obrazložen odgovor građanima u roku od 60 dana od dobijanja predloga. Ovo nije bila ni rasprava, niti je odgovor to što smo dobili kao zaključak", kaže Jožef Miškolci, organizator Građanske inicijative.

S obzirom na to da važeću Odluku, koja je uvela monopol u sahranjivanju na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011), privatnici smatraju nezakonitom, obratili su se i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa zahtevom da je stave van snage.

"Ako Subotici ovaj mali problem treba rešiti tako da se brukamo i da Vlada Republike Srbije mora da ukine ovo nezakonito rešenje, odluku opštine, onda smo stvarno na dnu", kaže Jožef Miškolci - organizator Građanske inicijative.

Tvrdnje pogrebnika potkrepljuje i Komisija za zaštitu konkurencije, koja je u odgovoru privatnim pogrebnicima potvrdila da pojedine odredbe Odluke narušavaju načelo konkurencije. Sama Odluka usvojena je nakon što je pojedine odredbe prethodne Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju ("Sl. list opštine Subotica", br. 13/1998, 4/1999, 13/2000, i 30/2001) Ustavni sud proglasio – neustavnim.

Izvor: Vebsajt RTV, Boris Šuman, 14.07.2016.
Naslov: Redakcija