Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: ODLUKA O UREđENJU I ODRżAVANJU GROBALJA I SAHRANJIVANJU NA TERITORIJI SUBOTICE U SUPROTNOSTI JE SA ZAKONOM O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA


Ustavni sud Republike Srbije ocenio je kao nezakonitu Odluku o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju ("Sl. list opštine Subotica", br. 13/1998, 4/1999, 13/2000, i 30/2001) na teritoriji Subotice, zbog toga što pojedine njene odredbe koje se tiču angažovanja privatnih preduzeća nisu u saglasnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 - dalje: Zakon).

Kako je navedeno u odluci Suda, na osnovu podnete inicijatije za ocenu ustavnosti i zakonitosti, utvrđeno je da nadležno javno preduzeće ne može poveravati drugim preduzećima poslove iz ove oblasti, jer je to u suprotnosti sa Zakonom.

"Ustavni sud ukazuje da, za razliku od prethodnog Zakona o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 16/97 i 42/98), koji je predviđao da pojedine poslove iz okvira svoje delatnosti javno komunalno preduzeće može poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku – važeći Zakon ovu mogućnost ne poznaje. Komunalnu delatnost održavanja groblja, sahranjivanje ili kremiranje mogu obavljati isključivo javna preduzeća ili privredna društva u kojima je većinski vlasnik od najmanje 51% Republika Srbija ili jedinica lokalne samouprave" – navedeno je, između ostalog, u odluci Suda.

Takođe se navodi da Skupština grada Subotice spornu Odluku, koja je doneta 1998. godine, nije uskladila sa novim zakonskim rešenjima, iako je imala prelazni period od šest meseci.

Ustavni sud je takođe našao da je nužno ocenu zakonitosti osporene Odluke proširiti i na ostale odredbe kojima se uređuje obavljanje ove delatnosti.

Na osnovu Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), sporne odredbe Odluke, prestaju da važe danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda. Ova Odluka Suda objavljena je 18. marta 2016. godine.

Saznavši da se u lokalnoj samoupravi priprema nova Odluka o sahranjivanju i grobljima koja će im oduzeti pravo na učešće u ceremoniji sahranjivanja, privatni pogrebnici obratili su se javnosti, nezadovoljni - kako kažu - uspostavljanjem monopola.

Privatne pogrebnike u ovom slučaju podržali su i predstavnici Katoličke crkve, rekao je Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije.

U gradskoj skupštini kažu da se odluka Ustavnog suda mora poštovati.

Izvor: Vebsajt Grad Subotica i RTS, 30.03.2016.
Naslov: Redakcija