Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Predsednica AKS podnela neopozivu ostavku. Menjaće je potpredsednik dr Veljko Delibašić


Posle ostavke Jasmine Milutinović na funkciju predsednika Advokatske komore Srbije (AKS), zamenjivaće je dr Veljko Delibašić, koji je potpredsednik AKS, a izbori za novog prvog čoveka srpske advokature očekuju se na jesen.

Članovi Upravnog odbora AKS održaće sednicu u septembru, kada će odlučivati o raspisivanju izbora za novog predsednika komore. Prema Statutu Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012, 86/2013 i 11/2023 - odluka US), do tada će predsednika zamenjivati sadašnji potpredsednik. Statut predviđa da u ovakvoj situaciji izbori budu raspisani u najkraćem mogućem roku.

Razlozi ostavke nisu poznati, a Jasmina Milutinović nije bila dostupna za izjavu. Kako je rečeno u AKS, to je lični čin i dosadašnja predsednica komore nema obavezu da javnosti obrazlaže zbog čega je podnela ostavku. Bila je na čelu AKS od septembra 2021. Pre toga, od 2017. godine, bila je potpredsednica komore i dugogodišnji je predavač na Advokatskoj akademiji.

Advokaturom se bavi od 1983, kada je upisana u imenik advokata u Čačku, a u tri mandata, od 2006. do 2017, bila je i predsednica Advokatske komore Čačka. Tokom 2002. godine radila je kao šef kabineta predsednika Narodne skupštine Srbije.

Neopozivu ostavku na funkciju predsednice AKS podnela je krajem jula, a neposredno pre toga javno se suprotstavila dogovoru čelnih ljudi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i Komore javnih izvršitelja, prema kome bi javni izvršitelji pružali pravnu pomoć vlasnicima neuknjiženih nekretnina – u prikupljanju dokumentacije neophodne za upis u katastar. Takva mogućnost najavljena je u okviru izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

Posle saopštenja u kome se oštro suprotstavila ovom predlogu, ukazujući da pravnu pomoć građanima pruža advokatura, a odluke u sporovima donose sudovi, nekoliko dana kasnije ipak je bio postignut dogovor AKS sa Komorom javnih izvršitelja. Tada je dogovoreno da se početkom avgusta održi sastanak predstavnika obe komore i pronađu načini da ravnopravno učestvuju u pripremi izmena ZIO.

Za sada nije poznato da li razlog ostavke treba tražiti u izmenama ovog zakona i problemima nepotpune dokumentacije prilikom upisa u katastar. Postavilo se pitanje da li javni izvršitelji mogu biti nadležni da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i pruže pravnu pomoć u postupku upisa prava svojine – ako se zna da pravnu pomoć pruža advokatura, a da odluke u ovakvim slučajevima donose sudovi.

Jasmina Milutinović je sredinom jula rekla da u RGZ-u postoji više hiljada nerešenih predmeta i postavila pitanje da li katastar ima dovoljno pravnika koji mogu da ih reše. RGZ je takođe objavio saopštenje za javnost, u kojem je oštrim rečima napadnuta upravo predsednica AKS.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 10.08.2023.
Naslov: Redakcija