Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Advokati i izvršitelji postigli dogovor o problemu sa katastrom


Predsednici Advokatske komore Srbije (AKS) Jasmina Milutinović i Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić postigli su sporazum da početkom avgusta održe sastanak predstavnika obe komore i da zajedno i ravnopravno učestvuju u pripremi izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje, 113/2017 - autentično tumačenje, 54/2019, 9/2020 - autentično tumačenje i 10/2023 - dr. zakon - dalje: ZIO).

Jasmina Milutinović je rekla da nije bilo precizirano o čemu je tačno postignut dogovor kada je pre nekoliko dana saopšteno da su predstavnici Republičkog geodetskog zavoda i javnih izvršitelja predložili izmene zakona koje bi trebalo da pomognu građanima i privrednim subjektima u rešavanju problema nepotpune dokumentacije prilikom upisa u katastar.

Predsednica AKS postavila je pitanje da li javni izvršitelji mogu da budu nadležni za utvrđivanje verodostojnosti dokumentacije i pružanje pravne pomoći u postupku upisa prava svojine - ako se zna da pravnu pomoć pruža advokatura, a da u ovakvim slučajevima odluke donose sudovi.

- Smatramo da nije moguće da se izvršiteljima, umesto parničnog suda, daje u nadležnost da utvrđuju da li je svojina legalna. Može da postoji milion različitih situacija, od toga da nije sprovedena ostavina, do toga da vlasnik nekretnine živi u inostranstvu i ne zna šta se događa sa njegovom imovinom - navela je Milutinovićeva.

Prema njenim rečima problem je u tome što ima na hiljade nerešenih predmeta u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ). Upitala je da li katastar ima dovoljno pravnika koji mogu da ih reše. Zato su ovi slučajevi često i predmet dugogodišnjih parnica pred sudovima.

Predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić potvrdio je da je sa Advokatskom komorom Srbije zakazan zajednički sastanak 1. avgusta, na kome će se razgovarati o svim spornim pitanjima.

- Dogovorili smo se da ćemo ubuduće zajedno raditi na svim potrebnim izmenama propisa u interesu građana, uz saradnju sa nadležnim ministarstvima i svim relevantnim institucijama. Zbog uznemirenja koje su izazvali medijski napisi o najavljenim izmenama ZIO, postigli smo dogovor da advokatura učestvuje u izmeni svih propisa koji su od interesa za građane - ukazao je Kostić.

Izvršitelji nemaju ništa protiv, dodao je Kostić, da sve ostale pravosudne profesije takođe pomognu građanima koji imaju raznovrsne teškoće u vezi sa upisom u katastar.

- Mi smo taj problem prepoznali i želimo da učestvujemo u njegovom rešavanju. Postoji mnogo situacija u kojima nešto nedostaje da bi građani mogli da uknjiže pravo svojine na nepokretnosti i da postanu vlasnici. Događa se da nedostaje neki podatak, neki papir, a Komora javnih izvršitelja ima dovoljno kapaciteta, terenskih mogućnosti i sposobnosti da prikupi sve što je neophodno kako bi pomogla građanima da ostvare svoje pravo - naglasio je Bojan Kostić.

Na terenu se često dešava da nepokretnost ne može da se uknjiži zbog zamene kućnih brojeva i zbog netačnih podataka o kvadraturi. O tome je bilo reči na sastanku sa predstavnicima RGZ-a.

- Svakom građaninu je u interesu da ima upisano u katastar svoje pravo svojine, jer je to dokaz da je vlasnik. Bez toga ne može da raspolaže nepokretnošću, a banke neće da odobre hipotekarne kredite - naveo je Kostić.

Procenio je da u našoj zemlji ima oko četiri miliona nekretnina za koje vlasništvo ne može da bude upisano u katastar iz nekog razloga.

- Nikome nećemo nametati obavezu da na silu upiše svoj objekat. Spremni smo da uradimo šta god bude trebalo i da iskoristimo naše kapacitete da pomognemo građanima koji bi dobrovoljno angažovali javne izvršitelje da ostvare svoje pravo na upis u katastar. Ne mogu da verujem da je u jednu ovako pozitivnu priču uneta negativna energija. Pravosudne profesije treba da se ujedine i da usmere svoja znanja i energiju u rešavanje problema građana - napomenuo je Kostić.

Ovakva pomoć građanima trebalo bi da doprinese i drugačijoj slici o javnim izvršiteljima, koja je u javnosti negativna, zbog prirode njihovog posla.

- Prepoznali smo da RGZ želi da reši problem i da predloži jedan ovakav antikoruptivni zakon - rekao je predsednik Komore javnih izvršitelja.

Republički geodetski zavod oglasio se u sredu saopštenjem u kojem je navedeno da tema razgovora sa predstavnicima Komore javnih izvršitelja nije bila izmena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kako je to bilo napisano u saopštenju AKS, već Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

- Pokušaj optužbe da se prikaže da direktor RGZ-a želi advokaturu da izuzme iz procesa je potpuna neistina. Naprotiv, digitalna i elektronska komunikacija katastra sa advokatima je u stalnom porastu i uspešno se razvija. Danas oko 3.000 advokatskih kancelarija koristi digitalne servise RGZ-a i elektronski su povezani sa katastrom 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i 365 dana u godini. Takođe, Republički geodetski zavod je javno objavio kompletnu arhivu zemljišne knjige preko usluge e-arhiv, koju advokati koriste više od 1.200 puta dnevno, potpuno besplatno - navedeno je u saopštenju RGZ-a.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 16.07.2023.
Naslov: Redakcija