Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Advokatska komora Srbije protivi se najavljenoj izmeni Zakona, koju su predložili RGZ i Javnoizvršiteljska komora


Povodom informacije o najavljenim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju i proširenju nadležnosti javnih izvršitelja, Advokatska komora Srbije objavljuje:

SAOPŠTENjE

Advokatska komora Srbije najoštrije osuđuje i protivi se putem medija najavljenoj izmeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje, 113/2017 - autentično tumačenje, 54/2019, 9/2020 - autentično tumačenje i 10/2023 - dr. zakon), koja je dogovorena na sastanku direktora RGZ-a Borka Draškovića i predsednika Javnoizvršiteljske komore Bojana Kostića, a koje izmene se tiču rešavanja upisa prava svojine u katastar nepokretnosti u situaciji kada lice poseduje staru i nepotpunu dokumentaciju za upis. Izmenama koje se najavljuju sa ovog sastanka, javnim izvršiteljima bi se dalo u nadležnost da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i da pruže pravnu pomoć građanima u procesu upisa prava svojine, tako što bi pribavljali nedostajuću dokumentaciju i podnosili zahtev za upis u katastar nakon što donesu rešenje da je nepokretnost u vlasništvu lica u čije ime podnose zahtev.

Učesnici ovog dogovora, prenebregavaju da je od strane Vlade Republike Srbije formirana radna grupa za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i da je zastupanje građana u postupku upisa prava u katastar nepokretnosti, pružanje pravne pomoći koje je prema odredbi čl. 67. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021) u isključivoj nadležnosti advokature i službi pravne pomoći pri jedinicama lokalne samouprave.

Ovo nije prvi pokušaj da se zaobiđe radna grupa u kojoj učestvuju predstavnici advokature, a koja se bavi ovim i drugim pitanjima od značaja za postupak upisa u katastar. Ovo je ponovljeni pokušaj direktora RGZ-a da advokaturu kao nekooperativnu za njegove predloge i analize koje nisu u saglasnosti sa postojećim pravnim okvirom, izuzme iz radne grupe ili što je još gore, obesmisli postojanje i rad radne grupe pri Vladi RS.

Netačno je da bi u slučaju ovakve izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, javni izvršitelji postupali u okviru već datih javnih ovlašćenja postojećim zakonom, te da je od presudnog značaja njihovo stečeno iskustvo radom na terenu! Ističe se i da će njihov rad biti neka vrsta konvalidacije, odnosno dopune dokumentacije, te da je to kraći put od podnošenja tužbe sudu.

Radi se, dakle, o pružanju pravne pomoći, zastupanju stranke u postupku upisa, i istovremeno i odlučivanje da li je zahtev stranke za upis prava svojine osnovan ili nije, što nikako ne može biti u nadležnosti javnih izvršitelja.

Za ogroman broj neuknjiženih objekata i prava na njima je odgovoran sam RGZ koji u radu ima stotine hiljada nerešenih predmeta i na ovaj način pokušava da skine odgovornost sa sebe za neažuran i nestručan rad.

Advokatska komora Srbije zahteva hitnu reakciju Vlade Republike Srbije i nadležnih Ministarstava.


Izvor: Vebsajt Advokatska komora Srbije, 10.07.2023.
Naslov: Redakcija