Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRTI ZAKONA O TRGOVINI I IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI: Utvrđivanje predlog zakona očekuje se do kraja juna 2019. godine


 Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini naći će se ove nedelje pred Vladom Republike Srbije, dok će Nacrt zakona o trgovini pred republičkom Vladom biti sledeće nedelje.

Ova dva propisa u mnogome će doprineti razvoju elektronske trgovine, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Izmena legislative neophodna je za dodatno unapređenje elektronske trgovine u Srbiji koja ima ogroman potencijal", istakla je ona i dodala da će ova dva zakona promeniti okvire i omogućiti da se tržište elektronske trgovine ubrzano razvija.

Obim elektronske trgovine u Srbiji iz godine u godinu raste, prošle godine je iznosio 317 miliona američkih dolara a ove godine se očekuje da dostigne 354 miliona, rekla je Matić i dodala da je očekivana stopa rasta 9,6 odsto pa bi iznos u 2023. godini mogao da bude 510 miliona dolara.

Kako je naglasila budući rad u razvoju ovog sektora se mora fokusirati oko podatka da 44,5 odsto korisnika interneta u Srbiji nikada nije online kupovalo.

"Moramo da im pomognemo i da ih ubedimo da je elektronska trgovina brza i bezbedna, i da štedi vreme i resurse", rekla je Matić.

Prema Istraživanju o elektronskoj trgovini koje je sprovedeno u okviru projekta "Jačanja elektronske trgovine u Republici Srbiji" i koje su pomogli Ministarstvo i USAID najčešći online kupci su mladi a među potrošačima koji imaju sumnje u ovakvu trgovinu 43 odsto se i dalje plaši da će dobiti pogrešan proizvod.

Među firmama koje nude proizvode i usluge gotovo tri četvrtine ima onlajn prodaju, pokazalo je istraživanje koje je predstavljeno, a kako najveću prepreku za dalji razvoj u ovom sektoru kompanije navode manjak edukacije kako na prodavca tako i potrošača.

"Istraživanje je pokazalo da je naš najveći neprijatelj neznanje i nedovoljna informisanost pre svega potrošača, ali u značajnoj meri i trgovaca o mogućnostima elektronske trgovine", istakla je ona i dodala da i sada zakoni štite potrošače ali da oni to ne znaju.

Ona je istakla da je istraživanje pokazalo da neophodno povećati svest građana o benefitima elektronske trgovine i izgraditi poverenje.

"Kod građana vlada određeno ubeđenje da je to nebezbedno, da roba koja se dobija nije ona koja se naruči, da roba ne može da se vrati a to su sve netačne informacije jer čak 85 odsto građana nije nikada imalo reklamaciju kada je kupovalo preko interneta a roba može da se vrati", rekla je ona i dodala da su to sve predrasude prema elektronskoj trgovini.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija