Zastava Bosne i Hercegovine

NACRTI ZAKONA O TRGOVINI I IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI: Uvodi se nova kategorija e-trastmark, oznaka kvaliteta, koju izdaje Centar za razvoj trgovine, a služi da potvrdi status trgovca i robe


Hoće li kupci dobiti veću sigurnost, a trgovci bolji plasman preko interneta – bila je tema prve javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini i Nacrtu zakona o trgovini.

Raspravu su organizovali Ministarstvo trgovine i Privredna komora Srbije, na ovom skupu je ukazano da se prepoznavanjem određenih oblika trgovine i uvođenjem novih pojmova koji postoje u svetu unapređuje elektronska trgovina.

Prvi put prepoznajemo pojam elektronske prodavnice, elektronske platforme, neke oblike e-trgovine poput dropšiping koncepta prodaje, koji je već prilično u upotrebi, a sada otklanjamo svaku mogućnost da li se to može raditi ili ne, objasnio je pomoćnik ministra trgovine zadužen za digitalnu agendu Milan Dobrijević.

Trgovci smatraju da je dobro što Zakon o trgovini sada prepoznaje prodaju preko interneta, a odgovaraju im i izmene Zakona o elektronskoj trgovini. Po rečima direktora sajta "Kupujem prodajem" Bojana Lekovića i sadašnji Zakon je prilično dobar jer je u skladu sa direktivama Evropske unije, ali je potrebno osvežiti neke članove.

Preciziranjem obaveza trgovaca, kao što je, recimo, isticanje deklaracije, dobijaju i kupci.

Potrudili smo se da kupcima obezbedimo što veću sigurnost prilikom kupovine nekog proizvoda, kako bi nedvosmisleno znali šta kupuju, koliko košta, poreklo proizvoda, koliki je rok trajanja - što im obezbeđuje potpunu sigurnost, istakao je pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jovan Stojić.

Kao potpuno nova kategorija dolazi i e-trastmark, oznaka kvaliteta, koju izdaje Centar za razvoj trgovine, a služi da potvrdi status trgovca i robe.

Da je to trgovac koji je zaista pravno lice, a i da je to trgovac koji posluje prema važećim zakonima Republike Srbije jer to omogućava potrošaču da bude zaštićen u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014, 6/2016 - dr. zakon i 44/2018 - dr. zakon) i ima sva prava koja su zakonom zagarantovana. Za razliku od kupovina na fejsbuk grupama ili ono što je sad moderno, na Instagramu, naglasio je direktor Centra za razvoj trgovine Nebojša Đurić.

Posle zakona o trgovini i elektronskoj trgovini sledi izmena i Zakona o zaštiti potrošača koje će se odnositi na rešavanje sudskih sporova.

Kako se očekuje ovaj zakonski akt trebalo bi da bude u skupštinskoj proceduri polovinom godine.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Mlađenović, 11.02.2019.
Naslov: Redakcija