Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Od 1. januara 2017. godine za sve privredne subjekte obavezno je članstvo u Privrednoj komori Srbije. Deo privrednika smatra obavezno članstvo neustavnim i najavljuje da članarinu neće plaćati


Od 1. januara 2017. godine sve firme i preduzetnici iz evidencije Agencije za privredne registre automatski su članovi Privredne komore Srbije i u obavezni su da plaćaju članarinu. Međutim, ima privrednika koji tvrde da je protivustavno to što su Zakonom o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon) primorani da budu članovi komore. Sa druge strane, u komori ističu da će sada lakše moći da predstavljaju privredu pred državom i na tržištu.

Ne po sopstvenom izboru, već po sili Zakona, tako se od ove godine postaje član Privredne komore Srbije. Oni koji to ne žele smatraju da je takvo rešenje neustavno, kao i da komora ne zastupa interese privrede. Zato, kažu, neće plaćati članarinu.

"Nikad se Privredna komora nijednom rečju nije suprotstavila novim zahvatanjima iz privrede, pogotovo ne Vladi koja joj je omogućila prenošenjem institucionalnih ovlašćenja ogromne prihode, pa zašto bi se ona suprotstavljala nekom ko joj daje sve, privrednici bi plaćali ono kao i svaki razuman čovek od čega imaju korist", kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Da je, recimo, Knežević ranije bio član Privredne komore, možda bi mogao da utiče na to da se odredba o obaveznom članstvu izbriše iz tadašnjeg Predloga zakona jer se članovi komore pitaju o propisima koji se odnose na njih, kažu u Privrednoj komori Srbije. Ističu i da privrednicima pomažu u poslovanju, da izađu na strana tržišta, nastupe na sajmovima, uspostave kontakte.

"Možemo da kažemo da radimo objektivno i stručno samo ako reprezentujemo privredu u celini. Zakon jeste praktično potpuno u skladu sa takvim zakonskim rešenjima koja se primenjuju recimo u Nemačkoj, Austriji, uz specifičnosti naše privrede, naše ekonomije"; navodi Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Ali nije u skladu sa najvišim pravnim aktom Srbije, ubeđeni su oni koji su podneli inicijativu Ustavnom sudu da oceni ustavnost sporne odredbe Zakona.

"Obavezno članstvo nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) zbog toga što je našim Ustavom propisano da svako ima pravo da ostane izvan svakog udruživanja i to je razlika u odnosu na sisteme koji poznaju obavezno članstvo poput Nemačke, Austrije, Francuske", kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Bilo da su novi ili stari članovi Privredne komore Srbije, najveći deo njih ove godine oslobođen je plaćanja članarine, što ne znači da već sledeće neće dobiti priznanicu ili da sadašnja visina članarine neće pretrpeti promene. Članarina za one koji su u obavezi da je plate kreće se od 3.600 dinara do 2,2 miliona dinara godišnje. Ko bude izbegavao da plati, mogao bi da bude sankcionisan.

"Skupština Privredne komore Srbije će formirati komisiju koja će biti sastavljena od privrednika i oni će doneti odluku na koji način će tretirati one članove koji ne ispunjavaju svoju člansku obavezu", kaže Mihailo Vesović.

U međuvremenu, čeka se odgovor Ustavnog suda. Dok Ustavni sud ne odluči da li je obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije ustavno, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predlaže da taj sud privremenom merom zabrani komori da naplaćuje članarinu.

Izvor: Vebsajt RTS, Tamara Tankosić, 12.01.2017.
Naslov: Redakcija