Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNOIZVRŠITELJSKA TARIFA: Javni izvršitelj može da naplati usluge foto-kopiranja, sopstvenog prevoza, ali i da svoju naknadu uveća za čak 50 odsto ukoliko je radio van radnog vremena. Od visine duga i broja i vrste preduzetih radnji zavisi iznos troškova izvršenja


Iako je novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje) predviđeno smanjenje tarife javnih izvršitelja, građani i dalje plaćaju troškove izvršenja četiri puta veće od samog duga, što nije praksa u većini zemalja EU.

Tako će, recimo, za dug od 2.100 dinara u najboljem slučaju na naplatu da vam stigne 10.236 dinara. I to ako je javni izvršitelj imao samo jedno obraćanje za podatke koji su mu potrebni za vođenje postupka. Međutim, suma može biti i daleko veća jer nova Javnoizvršiteljska tarifa ("Sl. glasnik RS", br. 59/2016) nije rešila stare probleme, pa tako javni izvršitelji i dalje imaju odrešene ruke da naplate troškove kao što su foto-kopiranje, sopstveni prevoz, ali i da svoju naknadu uvećaju za čak 50 odsto ukoliko su radili van radnog vremena.

Međutim, za razliku od naše zemlje, u susednoj Makedoniji podzakonskim aktom ukupni troškovi izvršenja ograničeni su na maksimalnih 50 odsto od ukupnog duga, što znači da građanin koji duguje 2.100 dinara nakon sprovedenog postupka ne može platiti više od 3.150 dinara.

Iz Komore javnih izvršitelja objašnjavaju da troškovi izvršenja u Srbiji i dalje variraju od slučaja do slučaja.

- U jednom predmetu možemo imati i više obraćanja, što samo povećava troškove postupka. Od visine duga i broja i vrste preduzetih radnji zavisi iznos troškova - objašnjava Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore javnih izvršitelja.

Izvor: Vebsajt Kurir, Dragana Tomić, 11.01.2017.
Naslov: Redakcija