Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Građani imaju brojne primedbe na rad izvršitelja, dok nadležni tvrde da je Zakon rasteretio rad sudova


Iako u Ministarstvu pravde ističu da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje - dalje: Zakon) rasteretio rad sudova, građani imaju brojne primedbe na rad izvršitelja. Pitaju se zašto sve češće namerno obaraju cene nekretnina za namirivanje dugova? Nadležna Komora pokrenula je vanredni postupak kontrole rada izvršitelja Nenada Botorića, jer porodica Havatmi iz Beograda tvrdi da je napravio brojne propuste, zbog kojih im preti iseljenje iz stana. Ukoliko bude pokrenut i disciplinski postupak, to neće sprečiti izvršenje.

Porodica Havatmi već dva puta je izbegla da ih isele iz stana zbog duga starog četvrt veka. Penzionerka kaznu suda prihvata, ali ne i način na koji je izvršitelj naplaćuje.

"Advokat nudi da ja to platim od penzije, da podignem hipoteku, oni sve to odbijaju i dobija rešenje da proda stan", kaže Branislava Havatmi.

Izvršitelj je, zbog duga od 6.500 hiljada evra, za oko 26.000 evra na javnom nadmetanju prodao stan od 43 kvadrata u centru Beograda. Pre procene koliko bi nekretnina vredela na tržištu, izvršitelj za mišljenje pita veštaka ili agenciju za nekretnine. Ali njegova je poslednja. Po novom Zakonu, minimalna cena na prvom pozivu je 70 odsto, na drugom, polovina od procenjene vrednosti.

Na to što su dužnici spremni da plate, u Komori izvršitelja kažu – Zakon propisuje rok da se dug izmiri dobrovoljno. A to da li će protiv izvršitelja biti pokrenut disciplinski postupak, utvrđuje disciplinski tužilac.

"Svakako da izvršenje preduzimamo na svoju ruku ili da bi oštetio samog dužnika. Disciplinski postupak možda utvrdi da jeste. Ako utvrdi da jeste, onda je to novi momenat", kaže Svetlana Manić iz Komore izvršitelja.

Ali ako disciplinska komisija i proceni da je izvršitelj, kako tvrde Havatmijevi, napravio brojne propuste, to im neće sačuvati krov nad glavom.

"Sam disciplinski postupak ne utiče na sprovođenje postupka izvršenja i cilj postupka izvršenja je namirenje izvršnog poverioca, a da se ne povrede prava izvršnog dužnika", kaže Svetlana Manić.

Ta prava izvršitelj krši i ako ne vodi računa o srazmeri duga i imovine iz koje se potraživanje naplaćuje.

"Ako se pokaže konkretno u ovom slučaju, ako je poveden disciplinski postupak da načelo srazmere nije bilo poštovano, to po samom Zakonu predstavlja težu disciplinsku povredu na strani samog izvršitelja. U ovom slučaju može da se desi nenadoknadiva šteta, da ljude izbace iz stana", navodi Natalija Šolić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Da i takva šteta može da se nadoknadi, ali na teži način, pokazuje slučaj Vaskrsić protiv Slovenije u Strazburu. Zoran Vaskrsić izbačen je iz kuće zbog duga za vodu od 124 evra. Pre 15 dana Evropski sud za ljudska prava, naložio je državi da mu isplati 85.000 evra, jer mu je oduzela jedini krov nad glavom.

"Pa je sud utvrdio povredu prava na pravično uživanje imovine i skrenuo pažnju da izvršitelji moraju da vode računa o pravu i srazmeri. Nadam se da ovaj slučaj neće doći do evropskog suda", navodi Natalija Šolić.

U Srbiji, izvršitelji ne mogu da vam oduzmu jedino 10 ari poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Terzić, 11.05.2017.
Naslov: Redakcija