Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Sloveniji naloženo da državljaninu te zemlje Zoranu Vaskrsiću isplati 85.000 evra odštete zbog prodaje njegove kuće radi duga za vodu od 124 evra. Evropski sud presudio je da je slovenački sud prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima mešanjem u "mirno uživanje" u vlastitoj imovini


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je državi Sloveniji da državljaninu te zemlje Zoranu Vaskrsiću isplati 85.000 evra odštete zbog prodaje njegove kuće radi duga za vodu od 124 evra.

Porodična kuća Zorana Vaskrsića nasilno je prodata nakon što je lokalni sud odlučio da je to najbolji vid otplate komunalnog duga prema državi.

Vaskrsić je žalbu Sudu u Strazburu podneo 2012. godine nakon što je njegova porodica izbačena iz kuće zbog tada četvorogodišnjeg duga koji je prvobitno iznosio 124 evra.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je slovenački sud prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima mešanjem u "mirno uživanje" u vlastitoj imovini. Takođe je naglašeno da je slovenački sud propustio da uvidi "pravičnu ravnotežu" između opšteg interesa zajednice i osnovnih prava pojedinaca.

Slovenija, bivša jugoslovenska republika koja se Evropskoj uniji pridružila 2004. godine, kažnjena je nekoliko puta od strane evropskih institucija zbog pravosudnih nepravilnosti, uglavnom zbog prekomerne dužine pojedinih sudskih procesa koji traju i po nekoliko godina.

Slovenačko Ministarstvo pravde nije imalo komentar na slučaj gospodina Vaskrsića.

U drugim zemljama Istočne Evrope, komunalne službe koriste usluge privatnih izvršitelja koji zloupotrebljavaju procedure i često nanose ogromne novčane kazne građanima, čak i u slučajevima kada je dug minimalan. Mnogi istovetni slučajevi zabeleženi su i u Bugarskoj.

Izvor: Vebsajt Blic, M. P., 26.04.2017.
Naslov: Redakcija