Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVEŠTAJ EK O NAPRETKU U POGLAVLJIMA 23 I 24: Poverenik za samostalnost tužilaca i Visoki savet sudstva reagovali na neprimerene političke uticaje


U izveštaju Evropske komisije o napretku u pregovorima o poglavljima 23 i 24 Evropska komisija konstatovala je da prema istraživanju profesionalnih udruženja postoje pritisci na rad pravosuđa te da zvaničnici na najvišim nivoima vlasti komentarišu istrage, optužnice i presude. U tom izveštaju Evropska komisija je istakla da je u prvoj polovini 2017. ipak bilo reakcije na neprimereni politički uticaj i da je to učinio Poverenik za samostalnost tužilaca, ali i Visoki savet sudstva.

"U prvoj polovini 2017. bilo je nekoliko slučajeva gde je reagovao i Poverenik za samostalnost iz Državnog veća tužilaca ispitujući žalbe zamenika javnih tužilaca oko neprimerenog političkog uticaja na njihov rad", navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Evropska komisija konstatuje i da je u aprilu Visoki savet sudstva reagovao na žalbe predsednika jednog suda koji je smatrao da niz medijskih članaka predstavlja napad na nezavisnost sudstva.

I nedavno je Poverenik tražio od Državnog veća tužilaca da preduzme mere kako bi zaštitio tužioca u Valjevu od gradonačelnika koji je pokušao da izvrši politički pritisak. Na politički pritisak ukazao je i u slučaju tužioca iz Mionice.

Nema informacija da li se članovi Vlade pridržavaju Kodeksa

Ipak, konstatuje se da Srbija ima Kodeks ponašanja ponašanja članova Vlade o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), kojim se ograničava komentarisanje sudskih odluka, ali da nije dala informacije o primeni tog kodeksa.

"U slučajevima javnog kršenja pretpostavke nevinosti u medijima, oko 10 prekršajnih postupaka pokrenuto je u Beogradu", navodi se u izveštaju.

U smislu smanjenja uticaja na rad pravosuđa Komisija konstatuje i da je u julu 2017. godine, Narodna skupština je usvojila Odluku o usvajanju kodeksa ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka ("Sl. glasnik RS", br. 71/2017), koji je slične sadržine kao i onaj koji se odnosi na članove Vlade.

Inače Evropska komisija je u poslednjem šestomesečnom izveštaju o poglavljima 23 i 24 koji se tiču pravosuđa, ljudskih prava i vladavine prava, konstatovala da Srbija kasni s aktivnostima usmerenim na uspostavljanje efikasnog, transparentnog i celovitog sistema procesuiranja slučajeva.

S obzirom na to da se ova poglavlja odnose i na medije Evropska komisija u tom delu je izrazila zabrinutost zbog izveštaja o napadima i zastrašivanju novinara.

Poglavlja 23 i 24 kao najvažnija, prva su otvorena u pregovorima sa Srbijom i poslednja će biti zatvorena. Od napretka u pregovorima u već otvorenim poglavljima zavisi i otvaranje novih.

Otvaranje novih poglavlja očekuje se na međuvladinoj konferenciji koja treba da bude održana 11. decembra 2017. godine u Briselu.

Izvor: Vebsajt Insajder, 06.12.2017.
Naslov: Redakcija