Zastava Bosne i Hercegovine

EU: Međuvladina konferencija Srbije i EU zakazana za 11. decembar 2017. godine. Očekuje se otvaranje poglavlja 6 i 30, koja se odnose na oblast prava privrednih društava i ekonomske odnose sa inostranstvom


Srbija će u ponedeljak, 11. decembra 2017. godine, u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU. Konačnu odluku da se otvore poglavlja 6 i 30 doneli su ambasadori zemlja članica EU.

Na sastanku stalnih predstavnika zemlja članica EU (COREPER) na ambasadorskom nivou bez rasprave je potvrđena saglasnost svih 28 država Unije da Srbija u ponedeljak na Međuvladinoj konferenciji otvore dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Radi se o Poglavlju 6 koje pokriva oblast prava privrednih društava i Poglavlje 30 koje govori o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Iako je i Poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama do poslednjeg trenutka bilo predmet razmatranja među državama članicama, pet članica Unije nije dalo zeleno svetlo za njegovo otvaranje. Među članicama koje ovoga puta nisu odobrile otvaranje ovog poglavlja nalaze se i Nemačka i Francuska. Te zemlje nisu zadovoljne napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti vladavine prava, odnosno u ispunjavanju Akcionog plana za Poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Izveštaj o napretku u poglavljima 23 i 24 zemljama članicama prošlog meseca podnela je Evropska komisija.

Na osnovu toga, ali i na osnovu izveštaja Evropske službe za spoljne poslove o napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zemlje članice EU donele su političku odluku da Srbija do kraja 2017. godine otvori još dva, umesto tri nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

U Briselu ponavljaju da je napredak u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava u zemlji i Poglavlju 35 koje prati normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uslov za dalji napredak Srbije u celokupnim pristupnim pregovorima.

Do ovoga trenutka Srbija je u pregovorima o članstvu sa EU otvorila 10 poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena. Ukupan broj poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU je 35.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.12.2017.
Naslov: Redakcija