Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK ZA SAMOSTALNOST TUŽILACA: Utvrđen prvi zvanični slučaj političkog pritiska na tužioca. Poverenik poziva DVT da preduzme mere radi osiguranja samostalnosti nosioca javnotužilačke funkcije


Poverenik za samostalnost tužilaca Državnog veća tužilaca sastavio Izvešaju kojem je dao mišljenje da bi DVT trebalo da preduzme mere radi osiguranja samostalnosti tužioca iz Mionice

Poverenik za samostalnost tužilaca Državnog veća tužilaca (DVT) utvrdio prvi slučaj političkog pritiska na zamenika osnovnog javnog tužioca iz Mionice u predmetu koji je oformljen zbog sumnje da su falsifikovani birački spiskovi za izbore iz aprila 2017. godine.

Tim povodom je sastavio Izvešaj za DVT u kojem je dao mišljenje da bi DVT trebalo da preduzme mere radi osiguranja samostalnosti tužioca S.J. iz Mionice.

"Uverenja sam da postoji izrazita bojazan da je došlo do političkog pritiska na nosioca javnotužilačke funkcije S.J. u Osnovnom tužilaštvu u Mionici. Smatram da bi DVT trebalo da razmotri Izveštaj i da vršeći svoju, Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) određenu nadležnost, a saglasno Poslovniku o radu Državnog veća tužilaca ("Sl. glasnik RS", br. 29/2017 i 46/2017) preduzme mere radi osiguranja samostalnosti nosioca javnotužilačke funkcije S.J", navodi se u Poverenikom Izveštaju koji je objavljen na sajtu DVT.

Sada je na potezu i DVT koje treba da razmotri izveštaj Poverenika na jednoj od narednih sednica te da se izjasni o ovom slučaju.

Izvor: Vebsajt Novosti, 19.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija