Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Inženjerska komora tvrdi da su im kao strukovnoj organizaciji ukinuta mnoga prava. Traže da se proveri ustavnost pojedinih zakonskih rešenja


Samostalnost Inženjerske komore narušena je poslednjim izmenama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 83/2018). Ministarstvo građevinarstva je preuzelo osnovni posao Komore - dodeljivanje i oduzimanje licenci. Sada se Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji osigurava i da u Upravnom odboru ove organizacije ima većinu svojih članova, ističu u Inženjerskoj komori.

Predlog zakona predviđa da Upravni odbor Komore ima 12 članova, od kojih šest imenuje resorno Ministarstvo. Preostalih šest članova čine po jedan izabrani predstavnik svake od matičnih sekcija. Predsednik i potpredsednik biraju se među članovima koje je predložilo - Ministarstvo. Članovi Inženjerske komore bezuspešno su pokušali da zaustave izglasavanje prošlogodišnjih izmena Zakona.

Početkom godine, od Ustavnog suda Srbije su zatražili proveru ustavnosti donetog Zakona. U zahtevu za ocenu ustavnosti prethodnih izmena, Inženjerska komora od Ustavnog suda traži da utvrdi je li na mestu to što na sva akta komore saglasnost daje Ministarstvo građevinarstva. Kao i činjenicu da svoje ljude postavlja u organe Komore.

- Namera Ministarstva građevinarstva da postavlja većinu predstavnika u Nadzorni i Upravni odbor Komore i nametne izbor predsednika i potpredsednika UO iz reda tih članova, predstavlja podržavljenje strukovne organizacije - objašnjava Latinka Obradović, potpredsednik UO Inženjerske komore. - Komora se kao strukovna organizacija nikada nije finansirala iz budžeta Srbije.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 08.04.2019.
Naslov: Redakcija