Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Prema Predlogu zakona, za veliki broj prekršaja vozači će morati da plate i do 120.000 dinara. Toliko će platiti svi sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, oni čija vožnja bude okarakterisana kao nasilnička, ali i vozači koji odbiju da se podvrgnu alko-testu


Vozači koji učine najteže saobraćajne prekršaje ipak neće ostati bez vozila, kako je najavljivano tokom izrade novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije.

Naime, Vlada je prosledila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Narodnoj skupštini Republike Srbije bez ovog člana, koji je izazvao najviše bure u javnosti.

- Taj član je ostavljen za neko buduće vreme, kada se policija dovoljno opremi audio i video uređajima - kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije. - Predlagač zakona je hteo da se mogućnost greške svede na minimum.

U Predlogu zakona uvedeno je nekoliko veoma važnih novina. Tako je granica za dozvoljenu količinu alkohola u krvi smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, uvedene su strože kazne za prevoz dece u vozilima, bez auto-sedišta određuje se i rigoroznija kontrola vozila na tehničkim pregledima, znatno su pooštrene kazne za nasilničku vožnju, prekoračenje brzine, obilaženje vozila koja su se zaustavila na pešačkom prelazu da propuste pešake, ali je uvedeno i nekoliko novina koje će vozači pozdraviti.

Tako je dozvoljeno obilaženje preko pune linije, ali samo u slučaju ako se obilaze sporija vozila, na primer traktori, bicikli, i ako se pritom ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Pojedine kazne su i smanjene, poput onih za gubljenje tablica, isteka roka vozačke dozvole i slično (sa 20.000 na 10.000), ali su za one najčešće previde koje čine naši vozači duplirane.

Tako će se za korišćenje telefona u toku vožnje kazna povećati sa 5.000 na 10.000 dinara, a ista kazna sleduje i za nevezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu (i na prednjim i na zadnjim sedištima).

Mnogo novina je posvećeno i auto-školama, ali su i povećane nadležnosti Agencije za bezbednost saobraćaja.

Izostalo je i preciznije određivanje i oštrije kažnjavanje nadležnih za održavanje puteva, ali se očekuje da će ta oblast biti jasnije definisana Nacrtom zakona o putevima, koji je tokom septembra prošao javnu raspravu.

U obrazloženju potrebe za ovim izmenama navodi se, između ostalog, i činjenica da je od 2014. počeo da raste broj nastradalih u saobraćajnim nesrećama. Tako je 2014. poginulo 536 ljudi, 2015. njih 599, a prošle godine 607 osoba je smrtno stradalo.

Prema Predlogu zakona, za veliki broj prekršaja vozači će morati da plate i do 120.000 dinara (1.000 evra). Toliko će platiti svi sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, oni čija vožnja bude okarakterisana kao nasilnička, ali i vozači koji odbiju da se podvrgnu alko-testu. Isti iznos moraće da plate i vozači koji upravljaju vozilom bez dozvole, ali i oni kojima je dozvola uzeta na određeni period. Ta kazna plaćaće se za prekoračenje brzine za više od 70 kilometara na čas u naselju i više od 80 kilometara na čas van naselja. Maksimalnom novčanom kaznom biće kažnjeni i vozači koji budu prevozili decu mlađu od 12 godina ili nižu od 135 centimetara na mestu suvozača.

Izvor: Vebsajt Novosti, P. Živković, 07.11.2017.
Naslov: Redakcija