Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: OD 1. JANUARA 2016. GODINE AKCIZE NA GORIVO BIćE VEćE IZMEđU JEDNOG I čETIRI DINARA, A NA ALKOHOLNA PIćA U PROSEKU ZA DVA ODSTO. UVODI SE AKCIZA NA NISKOALKOHOLNA PIćA


Sa prvim danom 2016. godine, zbog povećanja akciza, možemo očekivati poskupljenje goriva i svih alkoholnih pića.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je na dnevnom redu Osme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini, koja je započeta 8. decembra 2015. godine.

Predlog zakona predviđa povećanje akcize za tečni naftni gas za dinar po litru, za dizel ovaj namet će biti veći za četiri dinara, a za bezolovni benzin 2,5 dinara po litru.

Na koji način će se to odraziti na maloprodajnu cenu goriva zasad niko sa sigurnošću ne može da kaže. Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica kaže da može da se desi da gorivo i ne poskupi.

- Povećanje akciza ide na teret maloprodajne cene, ali pošto je ona viša nego u okruženju, znači da možemo da sačuvamo maloprodajni nivo kako ne bismo opterećivali kupce. Posebno zato što cena sirove nafte pada, a sa druge strane, ima prostora da se sačuva ovaj nivo i u samoj marži koja je dovoljno velika - kaže Rakić.

On, međutim, napominje da će sve zavisiti od kretanja cene sirove nafte i kursa dolara. Ako tu dođe do negativnih kretanja, onda treba očekivati poskupljenje.

- U tom slučaju, sa ovim povećanjem akciza dizel bi recimo mogao da poskupi ne za četiri već za oko pet dinara. Isto važi i za benzin i gas, čija bi cena bila uvećana za oko tri, odnosno dva dinara - kaže Rakić i dodaje da bi gorivo u Srbiji bilo jeftinije bar za 10 dinara da država ne naplaćuje PDV na dažbinu.

Od 1. januara 2016. godine biće povećana i akciza na sva alkoholna pića u proseku za dva odsto.

Prvi put ovaj namet biće naplaćen i za niskoalkoholna pića, i to 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru. 

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Anđelić, 07.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija