Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: OD 1. JANUARA 2016. GODINE PREDVIđENO POVEćANJE AKCIZA NA GORIVO I ALKOHOLNA PIćA. AKCIZE NA GORIVO BIćE VEćE IZMEđU JEDNOG I čETIRI DINARA, U ZAVISNOSTI OD VRSTE DERIVATA, A NA ALKOHOLNA PIćA U PROSEKU ZA DVA ODSTO. UVODI SE AKCIZA NA NISKOALKOHOLNA PIćA


Državni budžet biće dodatno napunjen od 2016. godine i od povećanih akciza. Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje, predviđeno je povećanje nameta na gorivo i alkoholna pića od januara 2016. godine. Vlada Republike Srbije predložila je da državni namet za tečni naftni gas bude za dinar veći po kilogramu, da se akciza za dizel poveća za četiri, a za bezolovni benzin za 2,5 dinara po litru.

Propisivanjem akcize na derivate nafte obezbediće se godišnje povećanje prihoda po ovom osnovu u iznosu od dodatnih šest milijardi dinara, a predlagači su na Predlog zakona stavili oznaku "hitno".

Razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku sadržani su u potrebi stvaranja uslova da se obezbede dodatni prihodi u budžetu Republike Srbije od 2016. godine, i to od povećanja akcize na derivate nafte, kao i stvaranja uslova koji će omogućiti usklađivanje predmeta oporezivanja akcizom alkoholnih pića sa Zakonom o jakim alkoholnim pićima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2015), čija će primena početi od od 1. januara 2016. godine - navodi se u obrazloženju Predloga zakona.

Koliko će to uticati na poskupljenje na pumpama, zavisi i od drugih faktora, kao što su cena nafte i kurs dolara. Ipak, potrošači svakako mogu da očekuju da će gorivo - poskupeti.

- Ukoliko svi drugi parametri ostanu nepromenjeni, cene na pumpama će otići nagore i to ne samo za iznos akcize već i za PDV - kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Pošto akciza ulazi i u obračun za porez, onda povećanje za dizel neće biti četiri, nego 4,8 dinara, a za benzin ne 2,5 nego tri dinara.

Kada je u januaru 2015. godine povećana akciza za gorivo, na pumpama nije došlo do veće promene zbog najvećeg pada cene nafte u istoriji. U tim okolnostima i benzin i dizel je trebalo da budu osetno jeftiniji, ali je ovaj pad "nadomešten" uvođenjem akcize.

Predlog zakona predviđa i da se akcize na alkoholna pića uvećaju u proseku za dva odsto. Tako će namet na rakije od voća, grožđa ili vino, kako je predloženo, iznositi 124 dinara po litru umesto dosadašnjih 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316, umesto 309,23 dinara.

Predlogom zakona predviđeno je i uvođenje akciza na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru. Kako je obrazloženo, taj namet se uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. J.,05.12.2015.
Naslov: Redakcija