Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZBOR SUDIJA U SUDOVIMA OPŠTE I POSEBNE NADLEŽNOSTI: 1.870 kandidata konkurisalo za 307 sudijskih mesta


Čak 1.870 kandidata konkurisalo je za 307 sudijskih mesta u 110 sudova, saznaje se u Visokom savetu sudstva (VSS), koji je nedavno objavio raspored polaganja ispita za kandidate koji konkurišu za prvi izbor na sudijsku funkciju. Kako je rečeno u VSS, na konkurs se prijavio 591 sudija, a od 1.279 drugih kandidata – njih 889 su sudijski pomoćnici, 63 advokati i 327 iz kategorije "ostalih", a to su uglavnom pravnici iz državne uprave, privrede i bankarstva.

Reč je o najmasovnijem konkursu poslednjih decenija, ako se ne računa reizbor odnosno "opšti izbor" sudija 2009. godine, kada je celo pravosuđe ponovo bilo reizabrano. Posle toga, a ni godinama pre toga, nije bilo konkursa za tako veliki broj sudijskih mesta.

VSS je krajem februara ove godine objavio konkurs za gotovo sve sudove opšte i posebne nadležnosti, među kojima su sva četiri apelaciona suda, dva suda republičkog ranga (Upravni i Prekršajni apelacioni sud), deset privrednih sudova, 28 prekršajnih i veliki broj osnovnih i viših sudova.

Ukupan broj sudija u Srbiji treba da bude oko tri hiljade, a upražnjeno je deset odsto potrebnih sudijskih mesta. Osnovnim sudovima nedostaje 145, a višim 55 sudija, dok u prekršajne sudove treba da dođe 57 novih sudija, a u privredne njih 22. Prekršajnom apelacionom sudu nedostaje sedam sudija, a Upravnom deset. Apelacioni sud u Beogradu dobiće četvoro novih sudija, kragujevačka i niška apelacija po troje, dok će apelacija u Novom Sadu primiti na dužnost jednog sudiju.

Kandidati koji su već na sudijskoj funkciji (591) konkurisali su za mesta u višem rangu, tako da će VSS odlučivati o njihovom napredovanju, na osnovu rezultata rada.

Kada je reč o kandidatima koji su konkurisali za prvi izbor na sudijsku funkciju (1.279), najveći broj njih se prijavio za sudove prvog stepena (prekršajne, osnovne i privredne), ali su mnogi konkurisali na više mesta i podneli prijavu i za više i apelacione sudove, kao i za Upravni sud.

U Visokom savetu sudstva još se prave spiskovi za polaganje ispita koji će biti održani od 7. do 11. maja u sali bivše Narodne skupštine Srbije u Ulici kralja Milana.

Do sada još nisu objavljeni spiskovi kandidata koji polažu test za osnovne i prvostepene prekršajne sudove. Njih ima najviše, pa se pretpostavlja da će test raditi u trećoj nedelji maja.

Novi Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita na kome se ocenjuje stručnost i osposobljenost kandidata za sudiju koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 7/2018) uveo je pisani test i pisani zadatak. Time je promenjena procedura ocenjivanja kandidata. Oni sada neće dobijati ocenu na osnovu usmenog razgovora sa članovima komisije, već na osnovu pisanog testa i pisanog zadatka, koji se sastoji u izradi izreke sudske odluke. Kandidati za osnovne i više sudove polagaće test iz krivične ili građanske materije, u zavisnosti od toga šta su naveli u prijavi. Smanjen je obim ispitnih oblasti, a vreme za test skraćeno je sa 180 na 120 minuta. Konačna ocena kandidata se formira na osnovu rezultata pisanog testa i izrade odluke.

Komisija VSS će obavljati i usmene razgovore sa kandidatima, ali im neće davati ocene na osnovu utiska koji su stekli tokom razgovora. Među kandidatima je i jedan broj korisnika početne obuke na Pravosudnoj akademiji. Dosadašnja iskustva su pokazala da najveće mogućnosti da budu izabrani za sudije imaju sudijski pomoćnici, ali svi kandidati su na konkursu jednaki i na ispitu će imati šansu da pokažu znanje i stručnost.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 06.05.2018.
Naslov: Redakcija