Zastava Bosne i Hercegovine

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Sudije Osnovnog suda u Negotinu protiv predloženih ustavnih izmena, jer ih smatraju direktnim napadom na nezavisnost pravosuđa


Sudije Osnovnog suda u Negotinu javno su se pobunile protiv Radnog teksta amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Na sednici svih sudija tog suda, kojoj su prisustvovali i sudski pomoćnici, jednoglasno je usvojen zaključak kojim se ti amandmani smatraju "direktnim napadom na nezavisnost pravosuđa".

Sudije i sudijski pomoćnici Osnovnog suda u Negotinu navode da podržavaju stav Visokog saveta sudstva, koji je već iskazao negativan stav o predloženim izmenama, a posebno u delu u kome se ukazuje na diskriminaciju sudijskih pomoćnika u odnosu na polaznike Pravosudne akademije.

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je nedavno nacrt mogućih izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, za koji su skoro sve strukovne organizacije rekle da nije u skladu sa evropskim normama i ugrožava nezavisnost pravosuđa.

Uskoro će se o ovom dokumentu izjasniti i Vrhovni kasacioni sud.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 07.02.2018.
Naslov: Redakcija