Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: Privreda i domaćinstva će moći da proizvode, koriste i plasiraju u mrežu električnu energiju iz obnovljivih izvora


"Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije stvara uslove da privreda, ali i domaćinstva mogu da proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, da je koriste, kao i da je plasiraju u mrežu", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Uoči prezentacije i javne rasprave u PKS o zakonu, kao i o Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije koji bi uskoro trebalo da budu u skupštinskoj proceduri, Mihajlović je izjavila da je činjenica "da rasipamo električnu i toplotnu energiju i trošimo četiri puta više nego prosečno zemlje EU".

Naglasila je dva zakona, takođe, omogućavaju da i te kako smanjimo potrošnju energije po jedinici proizvoda i navela da je plan da do 2050. najmanje 50 odsto energije u Srbiji bude proizvedeno iz obnovljivih izvora.

Mihajlović kaže da suštinski trenutno ima samo četiri odsto energije proizvedene iz biomase, mini hidroelektrana i vetroparkova.

Napomenula je da će dva zakonska predloga omogućiti da ne "bacamo" praktično godišnju proizvodnju jedne termoelektrane samo zato što se nismo posvetili energetskoj efikasnosti.

Novina je, kaže, da će potrošači moći da budu i proizvođači energije iz obnovljivih izvora tako će što će na svoje zgrade i kuće postavljati solarne panele.

Sve što ne budu mogli da potroše, kako je objasnila, moći će da ponude na prodaju.

Mihajlović je rekla da su novi propisi kvalitetni, moderni i dobri i da će tokom javne rasprave biti saslušani komentari i građana i privrede na predložena rešenja.

"Mnogo slušamo o obnovljivim izvorima energije, ne vidimo još uvek prave rezultate koje želimo da ostvarimo", kaže Mihajlović.

Velika novina je, navodi, uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije, jer se nastoji da se u tu oblast uvede konkurencija.

Mihajlović kaže da se prvi put donosi poseban zakon o energetskoj efikasnosti, koji predviđa osnivanje fonda za energetsku efikasnost i uprave unutar ministarstva.

Navela je da postojeći fond za energetsku efikasnost nije veliki i iznosi do 500 miliona dinara, a da je plan da u njemu bude 15 miliona evra u prvoj godini, a kasnije i više od tog iznosa.

Ta sredstva su namenjena za podizanje energetske efikasnosti, počev od najobičnijih stvari kao što su sređivanje fasada, zamena vrata i prozora kako bi se sprečilo rasipanje energije.

Savetnik predsednika PKS za energetiku Miroslav Lutovac rekao je da je namera da napravimo "bum" kada je reč o primeni solarnih panela i da će novi zakoni omogućiti da u tome svoj interes nađu i privreda i građani.

Naveo je da će novi zakon omogućiti primenu solarnih panela gde god je to moguće, te da će mikroproizvodnja biti impozantan generator obnovljivih izvora.

Zahvalio je Mihajlović što je sa svojim timom u kratkom roku uspela da pripremi veoma važne zakone.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.02.2021.
Naslov: Redakcija