Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2019. GODINU: Višak novca biće raspodeljen za povećanje plata u javnom sektoru, isplatu jednokratne pomoći penzionerima, pomoć građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima i na kapitalne investicije


Rebalans budžeta za 2019. godinu radi se zahvaljujući suficitu u budžetu koji iznosi 46,6 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija Siniša Mali navodeći da će višak novca biti raspodeljen za povećanje plata u javnom sektoru, isplatu jednokratne pomoći penzionerima, pomoć građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima i na kapitalne investicije.

Mali je precizirao da će plate zaposlenima u javnom sektoru biti povećane od 1. novembra osam do 15 odsto, a prosečno 9,6 odsto. Prema njegovim rečima, medicinske sestre će dobiti najveće povećanje od 15 odsto, slede doktori sa 10 odsto, ustanove kulture takođe sa 10 odsto, dok će zaposleni u prosveti i predškolskim ustanovama imati povećanje od devet odsto, koliko i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i MUP-u. Zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi dobiće povećanje od osam odsto.

"Namera nam je da zadržimo kvalitetan kadar u javnom sektoru, kako bi građani Srbije imali kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu, a kao država se posebno borimo za ostanak medicinskih sestara i doktora u zemlji, tako da, osim povećanja plata, ulažemo i milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, pre svega u bolnice i kliničke centre", rekao je Mali.

Ministar je rekao da je penzionerima namenjena jednokratna pomoć od 5.000 dinara koja bi trebalo da im bude isplaćena oko 1. decembra.

Rekao je i da su na dnevnom redu zasedanja Narodne skupštine tri važna zakona, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost.

"Ovo je prvi put posle pet godina da radimo rebalans, i to pozitivni rebalans, zbog viška prihoda, a ne zbog manjka prihoda", rekao je Mali.

On je dodao da smo prošli kroz teške reforme, ali da su zahvaljujući tome stvoreni uslovi da se danas može govoriti o pozitivnom rebalansu budžeta.

Mali je naveo da je u julu stopa privrednog rasta iznosila 4,4 odsto, a stopa nezaposlenosti na kraju drugog kvartala ove godine bila je 10,3 odsto i više je nego prepolovljena u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosila 25,9 odsto. Takođe, kao rezultat niskih inflatornih pritisaka, inflacija se od početka godine nalazi na niskom nivou i za period januar - jul iznosi 2,2 odsto, dok je u 2011. godini ona bila 11 odsto, a u 2012.godini 7,8 odsto.

Mali je naveo da se javni dug kontinuirano smanjuje i da je na kraju avgusta iznosio 51,9 odsto, podsetivši da je pre samo nekoliko godina javni dug bio preko 70 odsto BDP-a.

"Strane direktne investicije su u prvih sedam meseci ove godine dostigle 2,31 milijarde evra, što je za 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, u toku prošle godine, privukli smo 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego sve zemlje u regionu zajedno", rekao je Mali.

Podsetio je i da je jedna od tri najveće rejting agencije na svetu, Fitch ratings, nedavno povećala kreditni rejting zemlje.

Ministar finansija je podsetio i da je u septembru povećana minimalna cena rada sa 27.022 dinara na 30.022 dinara što je povećanje od 11,1 odsto.

"To je najveće povećanje minimalne cene rada u apsolutnom iznosu u Srbiji ikada, i dovoljno govori o našoj nameri da poboljšavamo kvalitet života građana kojima je to najpotrebnije", rekao je Mali.

On očekuje da prosečna zarada u Srbiji već u decembru dostigne 500 evra.

Mali je rekao da će se u rebalansu naći i izdvajanje za dužnike u švajcarskim francima, precizirajući da je 15.734 građana prihvatilo dogovor sa bankama. Dodao je i da se počinje sa realizacijom investicionog plana i da je apsolutni prioritet izgradnja auto-puteva.

"Do kraja godine krećemo i u izgradnju Moravskog koridora, važne saobraćajnice koja će da povezuje dva najvažnija koridora - Koridor 10 i Koridor 11. Ovaj autoput će biti dužine 112 km, a u svrhu njegove izgradnje će iz budžeta biti izdvojeno dodatnih 14 milijardi dinara", rekao je Mali.

Takođe, rebalansom budžeta izdvaja se novac i za deonice Preljina-Požega (550 miliona dinara), Obrenovac - Ljig (5 milijardi dinara), Beograd - Sarajevo (1,450 milijardi dinara), Ruma - Šabac - Loznica (500 miliona dinara), kao i za rehabilitaciju puteva (2,5 milijardi dinara dodatnih sredstava).

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, on predviđa oslobađanje od PDV-a za autoputeve za čiju je izgradnju posebnim zakonom utvrđeno da predstavlja javni interes.

Osim toga, u predloženim izmenama je i smanjenje iznosa po osnovu koga strani putnici mogu ostvariti pravo na povraćaj PDV sa 100 evra na 6.000 dinara, odnosno na upola manji iznos.

Tu su i određene izmene koje se tiču usklađivanja sa propisima EU, preciziranje načina oporezivanja vaučera, preciziranje pravila koja se odnose na usluge konzumacije jela i pića na brodovima, vozovima i letelicama, kao i ostale izmene u smislu preciziranja pojedinih zakonskih odredbi koje su stvarale nedoumice u praksi i određena administrativna olakšanja za poreske obveznike.

Izvor: Vebsajt Blic, 02.10.2019.
Naslov: Redakcija