Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti zatražilo je da Ustavni sud privremenom merom spreči primenu Zakona, kojim se privrednici obavezuju na obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije. Ustavnom sudu već podneta inicijativa za ocenu ustavnosti te obaveze, ali kako njena primena počinje 1. januara 2017. godine, traži se privremena mera koja bi, pre odlučivanja o tome, sprečila posledice primene nove regulative


Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) zatražilo je da Ustavni sud privremenom merom spreči primenu Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon), kojim se privrednici obavezuju na obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije.

Udruženje navodi da je Ustavnom sudu već podneta inicijativa za ocenu ustavnosti te obaveze, ali kako njena primena počinje 1. januara 2017. godine, traži se privremena mera koja bi, pre odlučivanja o tome, sprečila posledice primene nove regulative.

- Pred Ustavnim sudom se od 1. novembra 2016. godine, ne nalazi više samo inicijativa za ocenu ustavnosti obaveznog članstva u Privrednoj komori Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), već predlog iza koga je stalo 47 narodnih poslanika. Takođe, veliki broj privrednika javno je podržao projekat UZUZ "Borba za slobodu preduzetništva" - navodi UZUZ i podseća da je i ministar privrede izašao sa obećanjem da se članarina neće plaćati nakon prve godine obaveznog članstva, čime se obavezao na iniciranje promene postojećeg Zakona, pošto takva garancija mora biti zakonski utemeljena.

U tom udruženju, izračunali su da će nova obaveza, ukoliko Ustavni sud privremenom merom ne zaustavi primenu do odlučivanja o njenoj usklađenosti sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav), čak i prema najavljenom smanjenju članarine privredu koštati 2,2 miliona dinara.

UZUZ ističe da se inicijativa koju su podneli zasniva na članu 55 Ustava, koji garantuje "pravo da se ostane izvan svakog udruženja". Takođe, Udruženje se poziva i na Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, ukazujući da Komora nije formirana da zaštiti javno-pravni već privatni interes svojih članova, koji stoga imaju pravo da sami odluče da li im je takva zaštita potrebna ili ne. Ograničenje koje se privrednicima nameće u suprotnosti je sa proklamovanom slobodom preduzetništva, navode u UZUZ-u.

- Obavezno članstvo u PKS može dovesti do toga da određeni privrednici procene da je dalje poslovanje neisplativo, te mogu zatvoriti firme, kompanije iz IT industrije, na primer, mogu preseliti sedišta iz Srbije u zemlje poreskih rajeva, a smanjena finansijska rentabilnost može dovesti i do otpuštanja radnika. Takođe činjenica da privrednici ne žele obavezno članstvo generiše potencijalnu društvenu krizu i podseća na reformu pravosuđa kojoj su se protivile sudije i tužioci, kao i reformu advokature koja je produkovala štrajk advokata i paralizu pravosuđa. Obe "reforme" neslavno su propale uz ogromnu društvenu nestabilnost - naglašavaju u UZUZ-u i očekuju da osim Ustavnog suda reaguje i ministar privrede koji ne snosi odgovornost za uvođenje te obaveze, ali ima odgovornost u sprečavanju buduće krize.

Izvor: Vebsajt Danas, M. N. S., 02.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija