Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Definisana su pravila za eksploataciju svih vrsta uglja, škriljaca, soli, prirodnih mineralnih voda i slično, kao i visina naknade za njihovu eksploataciju. Kompanije zainteresovane za vađenje uglja, škriljaca i flaširanje "gazirane vode" izdvajaće tri procenta prihoda firme, a za naftu, gas i ostale prirodne gasove sedam procenata svog prihoda


Javna rasprava o Nacrtu zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara trajaće do 28. februara 2018. godine. Cilj budućih pravila je da se jednim zakonom definiše ko, zašto, kada, i koliko plaća korišćenje prirodnih resursa Srbije.

U Nacrtu zakona definisana su pravila za eksploataciju svih vrsta uglja, škriljaca, soli, prirodnih mineralnih voda i slično, kao i visina naknade za njihovu eksploataciju.

Kako je, između ostalog, predloženo u Nacrtu zakona, kompanije zainteresovane za vađenje uglja i škriljaca na teritoriji Srbije, moraće da izdvoje tri odsto sopstvenog novca iz prihoda kompanije.

Za naftu, gas i ostale prirodne gasove, kompanije će iz džepa morati da plate državi sedam procenata svog prihoda, dok će se za "gaziranu vodu" izdvajati tri procenta prihoda firme.

Nacrt zakona predviđa takođe, da za svaki proizvedeni litar mineralne i prirodne vode koju proizvođači "vade iz zemlje" radi flaširanja, plate 1,21 dinara, dok oni koji vodu koriste u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića treba da izdvoje 0,56 dinara po litru vode u tom proizvodu.

Prezentacija i rasprava o Nacrtu zakona održaće se u okviru dva okrugla stola u periodu od 1. do 20. februara ove godine, a raspored okruglih stolova biće, poručuju iz Ministarstva, objavljen na njihovoj internet stranici.

Nacrt zakona sačinjen je u okviru rada Radne grupe u čijem sastavu su, pored predstavnika Ministarstva finansija, bili i predstavnici drugih ministarstava, rudarstva i energetike, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, trgovine, turizma i telekomunikacija, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kulture i informisanja, kao i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, predstavnik fakulteta, NALED-a i USAID-a.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.01.2018.
Naslov: Redakcija