Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVNI STAV O DOZVOLJENOSTI UGOVARANJA TROŠKOVA KREDITA: Deo advokata nezadovoljan postupanjem Vrhovnog kasacionog suda i urušavanjem pravosuđa


Nezadovoljni dopunom stava Vrhovnog kasacionog suda, koja se odnosi na masovne sporove građana protiv banaka, ali i medijskom hajkom koju, kako kažu, sprovode banke, grupa advokata pozvala je građane na protest 5. marta u 13 časova ispred Vrhovnog kasacionog suda.

Advokat Miroslav Živković je na konferenciji za novinare podsetio na sva dešavanja u proteklih godinu dana – od pokušaja izmene Zakona o parničnom postupku, pa do sporne dopune stava VKS-a donete 16. septembra 2021. godine, koja je samo okidač za rešavanje predmeta na štetu građana.

Prema njegovim rečima, većina advokata je za protest jer je nezadovoljna ovom odlukom, zbog čega je i Advokatska komora Beograda proglasila obustavu rada, ali je sud doneo privremenu meru, suspendujući tu odluku. On je istakao da je Advokatska komora Beograda najveća komora u sastavu Advokatske komore Srbije i da ima više od 50 odsto upisanih advokata na celoj teritoriji Srbije.

Zbog promene stava VKS-a, urušavanja pravosuđa i opstrukcije advokata, Živković je pozvao sve kolege da pridruže protestu i iskažu svoje nezadovoljstvo.

Advokat Vladimir Živanović rekao je da odluka VKS-a nije dopuna već potpuna promena stava, kojom je podrivena pravna sigurnost i da je to prvi put da se menja prethodno već zauzeti stav.

“Prvi put je ovako masovno ta pravna sigurnost ugrožena, da je obuhvaćen veliki broj građana, odnosno više od 200.000 ljudi koji vodi ove postupke. Znači građani, čiji su postupci u toku, posle promene stava nemaju pravično suđenje. Sudski postupci u kojim neki građani ne mogu da ostvare svoja prava, koja su neki drugi već ostvarili i okončali svoje sporove. Ovako masovno kršenje prava na pravično suđenje se preliva i u sve druge predmete. Znači, nije više reč samo o predmetima protiv banaka, ovo postupanje postaje manir našeg sudstva”, naglasio je Živanović.

Da nije problem samo u bankarskim predmetima, potvrdio je i advokat Nikola Stojković.

“Vrhovni kasacioni sud svojim stavovima pokušava da bude iznad zakona, a to ne sme da se dogodi. I advokati i Advokatska komora Srbije su se našli u jednoj situaciji koja nije nimalo lepa jer kako objasniti klijentima da je najviša sudska instanca odlučila da postupa protivno zakonu i zdravom razumu i da se otvoreno stavila na stranu jedne strane kao što je korporacija”.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Marija Jovanović, 01.03.2022.
Naslov: Redakcija