Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU: Advokatska komora Srbije ukazuje na problematična rešenja koja u nepovoljan položaj dovode advokate, a pre svega građane kojima se sužava mogućnost pristupa pravdi ili dovodi u pitanje njihova pravna sigurnost


Povodom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku koji je objavljen na internet stranici Ministarstva pravde 19.05.2021. Advokatska komora Srbije daje:

S A O P Š T E NJ E

Advokatska komora Srbije je u objavljenom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku je konstatovala veliki broj problematičnih rešenja koja mogu dovesti u vrlo nepovoljan položaj advokate, a pre svega građane, Republike Srbije. I pre konačne analize Nacrta zakona, mogu se uočiti loša rešenja koja građanima sužavaju mogućnost pristupa pravdi ili retroaktivnom primenom odredbi dovode u pitanje pravnu sigurnost građana.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije će na svojoj prvoj narednoj sednici koja će biti održana 29.05.2021. izvršiti sveobuhvatnu analizu Nacrta ovog zakona i doneti odgovarajuće odluke. U međuvremenu je predstavnik Advokatske komore Srbije u Radnoj grupi Ministarstva pravde za izradu ovog Nacrta, usled neslaganja sa tekstom Nacrta zakona odbio da učestvuje u javnim diskusijama u cilju predstavljanja i obrazlaganja ovog teksta.

Pozivamo sve advokate da Advokatskoj komori Srbije dostave svoje primedbe i sugestije kako bi ih uključili u konačni tekst naših zaključaka.

Advokatska komora Srbije će preduzeti sve neophodne korake i veruje da će u neposrednim razgovorima sa Ministarstvom pravde uspeti da u najvećoj meri otkloni ona zakonska rešenja koja, po našem mišljenju, ne doprinose efikasnom ostvarivanju prava naših klijenata i interesa advokature.

Izvor: Vebsajt Advokatska komora Srbije, 21.05.2021.
Naslov: Redakcija