Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLJENOSTI I DOSTOJNOSTI KANDIDATA ZA SUDIJU KOJI SE PRVI PUT BIRA: VSS izradio novu verziju Pravilnika, kojim će biti odblokiran postupak izbora sudija i rad pravosuđa. VSS će uputiti dopis Narodnoj skupštini RS kojim povlači prethodno podnete predloge za sudije Privrednog suda u Beogradu i Upravnog suda


Visoki savet sudstva (VSS) izradio je radnu verziju novog Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za sudiju koji se prvi put bira, otkriva predsednik Vrhovnog kasacionog suda, Dragomir Milojević. Pravilnik će biti završen posle praznika, nakon čega će se odblokirati postupak izbora sudija u Srbiji i rad pravosuđa.

VSS će takođe uputiti dopis Narodnoj skupštini Republike Srbije kojim povlači prethodno podnete predloge za sudije Privrednog suda u Beogradu i Upravnog suda.

Celo "zamešateljstvo" nastalo je pre nedelju dana kada je Ustavni sud Srbije, na zahtev Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Alumni kluba Pravosudne akademije da oceni ustavnost i zakonitost Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za sudiju koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016), izrekao privremenu meru zabrane izbora sudija po tom Pravilniku. Mada je skupštinski Odbor za pravosuđe predloge kandidata za sudije već prosledio poslanicima, njihov izbor moraće da bude stopiran.

Istovremeno, Alumni klub je javno zamerio VSS-u jer su pitanja za test za kandidate koji dolaze iz redova sudijskih i tužilačkih pomoćnika mesecima stajala na sajtu.

- Voleo bih da sve sudije znaju odgovore na 200 pitanja iz krivičnog, građanskog, upravnog, prekršajnog ili trgovinskog prava, koja su objavljena na sajtu. Za sebe mogu da kažem da ja ne znam sve odgovore. Ukoliko ih kandidati nauče, siguran sam da će biti dobre sudije. Pritom, reč je o sudijskim pomoćnicima od kojih neki rade i po 10 godina kao saradnici u sudu. Pojedinci su uradili više odluka nego neke sudije - kaže Milojević.

Takođe naglašava da su, prema izveštajima koje dostavljaju predsednici sudova, sudije koje su poslednjih godina izabrane na prvu funkciju rangirane među najboljima.

- Svesni smo da Venecijanska komisija i EU insistiraju da ulaz u pravosuđe bude sa Pravosudne akademije, ali imamo više od 1.000 sudijskih i tužilačkih pomoćnika koje ne možemo da zanemarimo - podseća predsednik VKS.

Iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti poručili su da je "insistiranjem na nezakonitom Pravilniku ozbiljno ugroženo funkcionisanje pravosuđa u zemlji":

- Ovako očigledno nezakonit Pravilnik nije nikada ni trebalo da bude donet. Morao je biti povučen nakon što je Ustavni sud usvojio inicijative o neustavnosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016). A posebno je tragično što se iskazivala želja da se izbor "prošvercuje" na brzinu - kaže Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Propisi o izboru pravosudnih funkcionera su najtrusnije tačke u srpskom pravosuđu. Zato apelujemo da se u izmenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i zakona pažnja posveti ne samo sastavima pravosudnih saveta koji će birati sudije, već i procedurama izbora i njihovoj demokratskoj kontroli, poručuju iz Alumni kluba Pravosudne akademije.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 30.12.2017.
Naslov: Redakcija