Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Izmenama Zakona biće dat prelazni rok do kraja aprila 2022. godine da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture


Privredi i javnom sektoru, zbog potreba prilagođavanja novom sistemu elektronskih faktura, biće dat prelazni rok do kraja aprila naredne godine, da bi od 1. maja bio u punoj primeni, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

“Mi ćemo, pošto smo dobili dosta zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021) i dati prelazni rok do kraja aprila da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture. Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije”, rekao je Mali.

Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena.

Prvo nastupa obaveza javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara. Isto važi i za obavezu firme u privatnom sektoru da izda elektronsku fakturu javnom sektoru.

Obaveza firme u privatnom sektoru da primi i čuva elektronsku fakturu koju je izdao javni sektor, ali i druga privatna preduzeća, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano.

Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između firmi u privatnom sektoru nastupaju od 1. januara 2023. godine, ukazuju u ministarstvu.

“Naša želja je da u 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica. Na to se nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije. Pravimo kompjuterski i informacioni vertikalni lanac i to će biti najvažniji održiv sistem borbe protiv sive ekonomije”, naglasio je Siniša Mali i dodao da je korišćenje sistema e-faktura u potpunosti besplatno.

Ministar finansija je istakao da se kroz ovaj sistem realizuje ono što privrednici očekuju decenijama.

“Ukoliko se pogode ulazna i izlazna faktura, našoj privredi ćemo vraćati PDV istog dana. Nema čekanja, dodatnih kontrola, sistem nudi pravu stvar za našu privredu”, naveo je on.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić je pozvala sve gradove i opštine da se pripreme za novi način rada, koji štedi vreme i novac.

“U proteklom periodu preko sistema e-uprave razmenjeno je preko 50 miliona dokumenata, to je 50 miliona sekundi uštede koje je prepoznato kao konkretna dobrobit uvođenja e-uprave”, navela je ona.

Izvor: Vebsajt N1, 01.12.2021.
Naslov: Redakcija