Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Od 1. januara 2017. godine za sve privredne subjekte obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije. Članarina će biti od četiri do 20 puta niža, a oko tri četvrtine preduzeća biće oslobođeno plaćanja. Maksimalna komorska članarina za banke, koje spadaju u kategoriju članica sa najvećim poslovnim prihodom, ubuduće će biti oko 1.500 evra mesečno


Reformisana Privredna komora Srbije (PKS) će od 2017. godine početi da funkcioniše u punom kapacitetu, a obavezna članarina biće smanjena na najniži mogući nivo, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež.

Obavezna članarina će, kako je ranije najavljeno, biti od četiri do 20 puta niža, a oko tri četvrtine preduzeća biće oslobođeno plaćanja.

Čadež je na zajedničkoj sednici novih odbora za bankarstvo i osiguranje PKS objasnio da je stari obračun članarine bio neodrživ, da su najveće banke, plaćajući na više mesta republičkoj i regionalnim komorama, na ime komorskog doprinosa godišnje izdvajale i do 200.000 evra.

"Maksimalna komorska članarina za banke (koje inače spadaju u kategoriju članica sa najvećim poslovnim prihodom) ubuduće će biti oko 1.500 evra mesečno, što je i do 11 puta manje nego sada", naveo je Čadež.

Prema njegovim rečima, prosečna članarina osiguravajućih kuća i banaka biće po novom obračunu između četiri i šest puta manja.

Čadež je objasnio da će u okviru jedinstvenog komorskog sistema - jedinstvene PKS funkcionisati svih 16 regionalnih privrednih komora.

On je rekao da su novi odbori za bankarstvo i osiguranje formirani u postupku usaglašavanja organizacije PKS sa novim Zakonom o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon) i Statutom Privredne komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 39/2016).

Čadež je podsetio da je PKS po novom Zakonu dužna da da mišljenje prilikom donošenja zakona i drugih propisa, ali i da ih prethodno usaglasi sa svojim članicama.

"PKS, kao asocijacija koja okuplja i zastupa celu privredu, kompanije iz realnog ili finansijskog sektora, najbolje je mesto za sinergiju aktivnosti i dijalog kompanija iz svih poslovnih segmenata", naveo je Čadež.

To uključuje, istakao je Čadež, identifikovanje potreba privrede za novim bankarskim proizvodima i uslugama osiguranja, promociju finansijskih usluga namenjenih poslovnoj zajednici, kao i udruženi nastup na zajedničkom poslu povećanja izvoza i osvajanja novih tržišta.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.11.2016.
Naslov: Redakcija