Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI ZAKON O SEZONSKOM RADU: Ovim Zakonom će se regulisati položaj i prava sezonskih radnika u poljoprivredi. Uvodi se sistem vaučera, sa kojima će radnik biti prijavljen i osiguran. Sistem vaučera će biti ograničen na 90 dana kako bi se izbeglo da takav rad postane praksa


Uskoro će biti usvojen Zakon o sezonskom radu, koji će u legalne tokove uvesti oko 300.000 sezonaca u poljoprivredi, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Poljoprivreda je veliki rezervoar sive ekonomije, jer su procene da u tom sektoru oko 300.000 ljudi radi neformalno. Niko nije prijavljen i država pod toga nema nijedan jedini dinara", naveo je ministar dodajući da će Zakon biti donet pre početka nove sezone poljoprivrednih radova.

On je precizirao da će u prvom talasu sistemom vaučera biti obuhvaćeno bar 100.000 ljudi.

Sistem vaučera će, prema njegovim rečima, biti ograničen na 90 dana kako se ne bi desilo da takav rad postane praksa.

Ministar naglašava da bi država, ukoliko bi svi ti radnici bili prijavljeni bar na minimalac, mogla da ostvari prihod koji se meri milijardama dinara.

On je naveo da bi to bilo dobro i za poslodavce, a da bi radnici imali sva prava, bili osigurani u slučaju povrede na radu i imali uplaćene doprinose.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija