Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O DUGOVANJIMA JAVNOG PREDUZEĆA "SRBIJAGAS" I SPORAZUM O ZAJMU SA MEĐUNARODNOM BANKOM ZA OBNOVU I RAZVOJ


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 29. decembra 2015. godine:

  • Zakon o preuzimanju obaveza Javnog Preduzeća "Srbijagas" Novi Sad prema privrednom društvu "Naftna industrija Srbije a.d. Novi Sad i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije,
  • Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist Societe Generale Banka Srbija a.d. Beograd, za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad po osnovu ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin,
  • Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja) između Republike Srbije i Međunarodne banka za obnovu i razvoj.

Zakon o preuzimanju obaveza Javnog Preduzeća "Srbijagas" Novi Sad prema privrednom društvu "Naftna industrija Srbije a.d. Novi Sad i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije predviđa preuzimanje, nešto više od 23 milijardi dinara, obaveza Srbijagasa kao javnog duga, sa stanjem na dan 17. novembar 2015. godine.

U obrazloženju se navodi da zbog finansijske situacije u Srbijagasu, odnosno velike kreditne izloženosti, nedovoljne naplate za isporučeni gas, nelikvidnosti privrede i daljinskog sistema grejanja, Srbijagas nije u mogućnosti da obezbedi finansijska sredstva i izmiri obaveze, a da pri tome ne ugrozi tekuće snabdevanje i plaćanje gasa. Zbog toga je neophodno da osnivač, odnosno Republika Srbija, obezbedi finansijska sredstva kako bi se izmirile obaveze pema NIS-u.

Zakonom je predviđeno da će petina ukupnog duga biti vraćena do kraja 2015. godine, a ostatak će se isplaćivati u pet jednakih rata do 2018. godine.

Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist Societe Generale Banka Srbija a.d. Beograd, za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad po osnovu ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin garantuje zajam koji je "Srbijagas" uzeo od Sosijete ženeral banke u iznosu od 20 miliona evra za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin.

Radi se o magistralnom gasovodu koji bi pomogao da se gasifikuje najveći deo južne Srbije i tako omogućio da gas praktično dođe do svih delova zemlje, a ukupna vrednost projekta je 65 miliona evra. Kako se posao radi u fazama, ove i 2016. godine je predviđeno da "Srbijagas", odnosno država izdvoji po 20 miliona evra. Kredit je na pet godina, a otplata je na svaka tri meseca.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja) između Republike Srbije i Međunarodne banka za obnovu i razvoj prema kojem će za taj projekat biti uzeto 89 miliona evra, sa grejs periodom od 10 godina. Rok trajanja zajma je 25 godina, a kamatna stopa je euribor plus 0,73 odsto.

Izvor: Redakcija, 29.12.2015.