Zastava Bosne i Hercegovine

TUŽILAŠTVO ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL NALOŽILO PROVERU EPS-A


Tužilaštvo za organizovani kriminal dalo je nalog policji da proveri navode iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o velikim razlikama u količinama električne energije koju je Elektroprivreda Srbije uvezla i izvezla od 2010. do 2012. godine.

"Tužilaštvo je dobilo izveštaj Saveta i uputilo Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kako bi se proverili navodi iz izveštaja i prikupile dodatne informacije u vezi sa uvozom i izvozom električne enrgije", rekao je tužialc za organizovani kriminal Miljko Radisavljević Tanjugu.

U izveštaju koji je objavljen 16. aprila, Savet je ukazao na velike razlike u količini uvoza i izvoza, kao i da je zbog njih u ceni uvezene i izvezene struje u tom periodu EPS ostvario manje prihode za oko 30 miliona evra.

Shodno Instrukciji Ministarstva finansija od 6. avgusta 2009. ti podaci bi trebalo da budu istovetni, ukazao je ranije Savet.

Elektroprivreda Srbije (EPS) otvorena je za Tužilaštvo i sve nadležne državne organe da analiziraju kompletnu dokumentaciju i procese u trgovini električnom energijom, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u.

Povodom izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o velikim razlikama u količinama električne energije koju je EPS uvezla i izvezla od 2010. do 2012. godine, iz tog

Javnog preduzeća poručili su da je poslovodstvo opredeljeno za transparentnost i zakonitost u poslovanju.

EPS je Ministarstvu energetike dostavio detaljan izveštaj o trgovini električnom energijom u periodu 2010. do 2012. godine, u kojem je obrazložen način poslovanja u trgovini električnom energijom i kompleksnost i specifičnost u ovoj oblasti.

"Napominjemo da se trgovina električnom energijom, koju je analizirao Savet, dešavala u periodu pre dolaska menadžmenta na čelu sa Aleksandrom Obradovićem u EPS“, kažu u tom javnom preduzeću.

Izvor: