Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navode da Predlogom zakona nije predviđeno da upravnik zgrade podnosi bilo kakve prijave privatnim izvršiteljima, u slučaju da vlasnik stana ne izmiruje obaveze održavanja zgrade


Svaka zgrada će od sledeće godine morati da ima svog upravnika, svi stanari će plaćati održavanje, a stanodavci porez. To su neke od novina predviđenih Predlogom zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koje su izazvale nedoumice. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tvrdi da je sve u skladu sa svim ostalim zakonima, a Udruženja stanara da postoji skrivena namera.

Najveća nedoumica o kojoj se i Poverenik za informacije od javnog značaja oglašavao jeste za koga ili šta će novi upravnik zgrade prikupljati podatke?

"Upravnik može prikupljati samo podatke koji se tiču imena i prezimena vlasnika, da bismo znali sa kim treba da razgovaramo ako vam curi od komšije da bismo znali ko je taj komšija ili da bi vam pomogao da otklonite taj kvar. To su osnovne svrhe nikakve druge svrhe ne postoje i nema zloupotrebe", navodi Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke za građevinu.

Atanacković dodaje da se u Predlogu zakona ne pominje nikakvo ovlašćenje upravniku da podnosi bilo kakve prijave privatnim izvršiteljima. No to nije jedina nedoumica. Troškove održavanja će deliti svi stanari, kaže Predlog zakona. Udruženje stanara Srbije smatra da u Predlogu zakona postoje skrivene namere jer su unazad deset godina gradske uprave ukinule nadležnost komunalnih inspekcija i inspekcija koja vrše nadzor Javnih komunalnih preduzeća tako da mnoge površine koje su morale biti održavane danas izgledaju ovako.

"Praktično sve ono što nije rađeno poslednjih 10 godina preko upravnika tj. preko organizacija lokalne uprave na stanare to znači da ćemo imati velike troškove koje ćemo morati da platimo za ono što smo plaćali 10 godina ali nismo dobili u svojstvu usluge koju smo plaćali", kaže Božidar Šiljegović, iz Udruženja stanara Srbije.

On dodaje i da ovim Predlogom zakona Skupština zgrade praktično gubi nadležnost svog zajedničkog prostora. Sve preuzima upravnik i sve je naslonjeno na lokalnu upravu odnosno opštinu. Najveća novina Predloga zakona zapravo jeste Upravnik koji sprovodi sve ostale odredbe, tako će on morati da vodi i evidenciju stanova koji se iznajmljuju, pa se očekuje i veći priliv od poreza na izdavanje.

Ukoliko se ne poštuju odredbe zakona, predviđene su i kazne, tačnije prekršajne prijave koje su usklađene sa zakonom o prekršajima i za pravna lica iznose između 50.000 i 2 miliona dinara, a za fizička lica između 5.000 i 150.000 dinara.

Izvor: RTV, Kristina Šarić, 28.11.2016.
Naslov: Redakcija