Zastava Bosne i Hercegovine

SVETSKA BANKA: Prema kriterijumu lakoće poslovanja Srbija napredovala za 32 pozicije na listi SB - Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i naplate poreza


Srbija se 2015. godine, prema kriterijumu lakoće poslovanja na listi Svetske banke Duing biznis 2016., koja je upravo objavljena, našla na 59. mestu, što je skok od čak 32 pozicije u odnosu na prošlogodišnju listu.

Lista Duing biznis rangira ukupno 189 zemalja, a u odnosu na zemlje regiona Srbija je ostvarila ubedljivo najveći napredak, dok su dve zemlje nazadovale - Albanija i Crna Gora.

Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i poreza.

Dobijanje građevinskoj dozvola je jeftinije, a takođe je uvedena obavezna inspekcija osnovnih radova, navodi se u izveštaju Duing biznis 2016.

Srbija je sa neslavnog 179. mesta iz prošlog izveštaja za 2015. napredovala na 139. mesto kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola.

Kada je reč o porezima, u izveštaju je navedeno da je Srbija sa 168. napredovala na 143. mesto.

Plaćanje poreza za firme je jednostavnije, budući da je uvedena mogućnost objedinjene uplate poreza i doprinosa, i to elekstronskim putem.

Sa druge strane, konstatuje SB, povećana je poreska stopa poreza na imovinu i takse za zaštitu životne sredine.

Prema kriterijumu započinjanja biznisa, Srbija je na 65. mestu, dobijanja priključka za struju na 63, a upisu imovine u katastar na 73. mestu.

Reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola i uvođenje elektronskih servisa u rad Poreske uprave su ključne reforme koje su pogurale Srbiju na "Doing business" listi, rečeno je u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Skok Srbije za 32 u odnosu na prethodnu godinu je, kako su rekli, veliki uspeh, a tome je doprinelo formiranje zajedničke grupe Vlade Republike Srbije za unapređenje pozicije na DB listi.

- Grupa je formirana u decembru 2014. na našu inicijativu, a mi pružamo tehničku i stručnu pomoć - ističe NALED.

Ta zajednička grupa će, kako najavljuju, u petak, 30. oktobra 2015. godine izaći sa Akcionim planom za naredne dve godine.

Napredak Srbije na listi Svetske banke je jako dobra vest i pozitivan signal za potencijalne ulagače koji razmišljaju o Srbiji kao investicionoj destinaciji, izjavio je predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), Zoran Petrović.

Petrović je izrazio očekivanje da će 2016. godine postupak izdavanja građevinskih dozvola u celosti biti unapređen, uvođenjem elektronskog načina odobravanja dozvola, što bi dalje unapredilo poziciju na Duing biznis listi u toj oblasti.

Srbija je, prema oceni Petrovića, ostvarila napredak i u procesu plaćanja poreza, jer je ove godine prvi put uvedeno elektronsko prijavljivanje i uplata dažbina državi, napominuući da su elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i uplata poreza u fokusu rada AmCham-a.

Izvor: Vebsajt Blic, 27.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija