Zastava Bosne i Hercegovine

Konferencija Državnog veća tužilaca: 2. juna 2015. godine


Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, nakon usvajanja Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije od strane Državnog veća tužilaca (DVT) i oglašavanja konkursa za izbor javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, organizuju konferenciju pod nazivom:

Legitimitet DVT - gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo?

Konferencija će se održati 2.juna 2015. godine, u 13,00 časova, u prostorijama pres centra Udruženja novinara Srbije, ulica Knez Mihailova br 6/III.

Na konferenciji će govoriti:

-          dr Goran Ilić - predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije,

-          Lazar Lazović - predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije,

-          Rodoljub Šabić - Poverenik za informacije od javnog značaja,

-          Milan Škulić - profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu,

-          Dragoljub Đorđević - predsednik Advokatske komore Srbije,

-          Radovan Lazić - predsednik UO Udruženja tužilaca,

-          Nenad Stefanović - zamenik javnog tužioca i član radne grupe DVT.

Teme konferencije:

  • Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije Državnog veća tužilaca - novine u postupku izbora i posledice po javnotužilačku organizaciju i građane Republike Srbije.
  • Diskreciona ovlašćenja DVT u postupku izbora - koruptivne tačke u izboru nosilaca javnotužilačkih funkcija i prevaga subjektivnih nad objektivnim merilima za izbor, u svetlu višegodišenjeg izbora nosilaca javnotužilačkih funkcija od strane DVT u nedostatku zakonom propisanog pravilnika.
  • Izbor Republičkog javnog tužioca, Tužioca za organizovani kriminal, Tužioca za ratne zločine i 91 javnog tužioca na osnovu Pravilnika - analiza, posledice, uticaj Pravilnika na dalje unapređenje rada tužilaštva u borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala.
  • Legitimitet DVT - učešće u postupku revizije reizbora, zaštita članova tužilačke organizacije tokom mandata, zaštita ustavnih nadležnosti DVT-a nakon donošenja Zakona o Pravosudnoj akademiji, razlozi iz kojih se Pravilnik donosi u poslednjoj godini mandata DVT.
  • Odredbe Pravilnika koje sadrže povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda - da li odredbe Pravilnika diskriminišu građane Srbije, pod kojim uslovima pojedine grupe kandidata mogu da konkurišu za izbor, podnošenje inicijative Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonistosti Pravilnika.
  • Transparentnost postupka za izbor nosilaca javnotužilačke funkcije - nedostaci, opasnosti, standardi, da li se izgubilo poverenje građanja u tužilaštvo, da li se izgubilo poverenje nosilaca javnotužilačke funkcije u DVT, u kojoj meri su prihavćeni standardi EU u pogledu dostupnosti informacija u vezi postupka izbora javnih tužilaca.
  • Pravilnik i pristupna poglavlja - standardi EU, preporuke i komentari EK koji nisu usvojeni u Pravilniku, mišljenja međunarodnih organizacija.
  • Izmene Zakona o krivičnom postupku.
Izvor: Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, 28.05.2015.