Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATI NEZADOVOLJNI POVEĆANJEM POREZA


Advokati nezadovoljni povećanjem poreza, koje za mnoge znači ključ u bravu. Opstaće samo „mamutske kancelarije“ za koje obični građani nemaju novca

Zašto javna preduzeća i pored svojih pravnika angažuju advokatske kancelarije

SA najnovijim poreskim zaduženjima koja su razrezana advokatima, najveći broj kancelarija moći će da stavi ključ u bravu. Ostaće svega od 30 do 50 najvećih, takozvanih mamutskih kancelarija, s prometom od po nekoliko miliona i prihodima od nekoliko stotina hiljada evra.

Na ovo upozorava predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić, koji je raspravu o ovome stavio na dnevni red godišnje skupštine komore, 31. maja.

- Porezi i doprinosi su višestruko povećani, pa su sada mesečne obaveze prosečne kancelarije sa desetogodišnjim stažom, 70.000-80.000 dinara mesečno.

Uz to, računajte da taj advokat mora da plati struju, grejanje, zaposlene... Da ne govorimo da će se izgubiti socijalna solidarnost, jer su advokati bar trećinu slučajeva preuzimali besplatno - upozorava Šoškić.

- Posebno mi smeta što „mamutske kancelarije“ krše zakon, po kom advokat ne sme da bude u radnom odnosu ni sa kim. Njihovi advokati zasnivaju radno-pravni odnos sa kancelarijom. Tako ona plaća porez kao da je jedan zastupnik, a ne više njih. Nemam ništa protiv da se udružuju, ali neka zadrže svoju individualnost i poreske obaveze, a ne da radi za platu - kaže Šoškić.

Pitanje nameta je jedino oko kog se, makar i delimično, slažu predsednici komora Beograda i Srbije.

- Advokatska komora Srbije zakazala je zbog pravičnijeg razrezivanja poreza sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, sledećeg četvrtka, u podne - kaže Dragoljub Đorđević, predsednik komore Srbije.

On upozorava na nepravdu koja je naneta mnogim zastupnicima u unutrašnjosti time što je Republička uprava javnih prihoda određivala porez nasumice.

- Gnev kolega je opravdan, jer je kancelarija u centralnoj beogradskoj opštini dobila povećanje od 20 odsto, a kancelarija u Boru, 100 odsto! Želimo da stvari rešimo mirno.

Pravično razrezane obaveze podrazumevaju da država isplati advokate po službenoj dužnosti, kojima godinama duguje milijarde. Dešava se da ona na ime poreza sa kamatama od pojedinaca potražuje tri miliona dinara, a sama im, bez kamata, duguje pet!

Izvor: www.vecernjenovosti.rs, V. C. Spasojevic