Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Sindikat pravosuđa traži da Vlada RS povuče predloženi Nacrt propisa


Oni koji su imali visoke plate, imaće ih i dalje, oni koji su siromašni i dalje će biti siromašni, a vlast stvara privid da radi na sređivanju nereda u platama, ocenio je Sindikat pravosuđa Srbije zahtevajući od Vlade Republike Srbije da povuče Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Kako se navodi u saopštenju Sindikata pravosuđa, trebalo je da Vlada Republike Srbije krene obrnutim redom, odnosno od sebe, svojih javnih preduzeća i agencija jer oni, zajedno, destabilizuju javne finansije.

U saopštenju se podseća da se sporni Nacrt zakona neće odnositi na funkcionere, javna preduzeća, agencije, BIA, policijske službenike, vojsku, opštine i posebne organizacije u okviru ministarstava i da će se za njih, navodno, doneti posebni zakoni kojima će se urediti ili uskladiti njihove plate, ali tek u roku od godinu dana od dana početka primene ovog zakona.

Sindikat napominje da Vlada Republike Srbije, "drsko i bez ustručavanja" predlaže Nacrt zakona koji će se odnositi samo na najsiromašnije, konstatujući da su posebno ugroženi zaposleni u pravosuđu (sudovi, tužilaštva i zatvori), kao i zaposleni u državnoj upravi, prosveti, zdravstvu i kulturi.

Ovim zakonom neće se smanjiti nejednakost u platama već će dovesti do još veće nejednakosti, ocenio je Sindikat pravosuđa i najavio "najradikalnije sindikalne mere".

Javna rasprava o Nacrtu zakona biće organizovana u Beogradu, 28. oktobra 2015.godine, u "Palati Srbija" na Novom Beogradu, Bulevar Mihajla Pupina br. 5, ulaz - Istočno krilo, sala 368, na III spratu, u periodu od 10-13 sati.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija