Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS UTVRDILA PREDLOG ZAKONA O IZVOZU I UVOZU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME


Stevan Nikčević, državni sekretar za spoljnu trgovinu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija rekao je za Tanjug da će navedeni zakon kada bude usvojen od strane Narodne skupštine, podstaći izvoz naoružanja i vojne opreme s obzirom na kapacitete naše namenske industrije i visoko kotiranje kvaliteta njenih proizvoda.

"Novim predlogom zakona jasno su definisani kriterijumi za izdavanje dozvola koji su u potpunosti uskladjeni sa tzv. "zajedničkom pozicijom" Evropske unije što je prilikom nedavno održanog eksplanatornog skrininga za Poglavlje 31 (spoljna politika, odbrana i bezbednost) naglašeno kao obaveza Republike Srbije", objašnjava Nikčević, dodajući da je Zakon pripremljen u saradnji sa evropskim ekspertima, kao i ekspertima iz SAD-a koji su se o njemu veoma pohvalno izrazili.

Novina u Zakonu je, po rečima sagovornika Tanjug-a i to što je omogućeno izdavanje dozvola po tzv. posebnoj (skraćenoj) proceduri kada je u pitanju učešće pripadnika bezbednosnih ili odbrambenih snaga u multinacionalnim operacijama, na međunarodnim vežbama, ili po osnovu obaveza Republike Srbije koje proizlaze iz međunarodnih ugovora ili njenog članstva u međunarodnim organizacijama, kao i kada se radi o opremi koja se izvozi ili uvozi u humanitarne svrhe ili kao donacija.

Prema dosadašnjoj zakonskoj regulativi izdavale su se dozvole za izvoz i uvoz naoruzanja i vojne opreme sa rokom važenja do jedne godine, dok je novim Zakonom predviđena mogućnost produženja važenja dozvole do okončanja posla, a najduže tri godine. Ta mera imala je za cilj olakšanje poslovanja privrednicima iz ove oblasti, tvrdi državni sekretar Nikčević. Sa istim ciljem novim Zakonom biće pojednostavljena i procedura za izdavanje dozvola, kada je u pitanju tzv. nekomercijalni izvoz i uvoz (u sajamske, ili izložbene svrhe), kao i kada se izvozi odnosno uvozi roba stečena po osnovu nasleđa ili poklona.

Do sada je ova oblast bila uređena Zakonom o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene iz 2005. godine.

Umesto jednog novog Zakona, u skladu sa evropskom praksom odlučeno je da budu doneta dva nova i to Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, koji je Narodna skupština usvojila 31. oktobra 2013. godine i Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme čiji je nacrt juče usvojila Vlada Republike Srbije.

O kapacitetima domaće namenske industrije govori polsednji Godišnji izveštaj o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe za 2012. godinu, po kom je u toj godini izdato je 366 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u ukupnoj vrednosti od 460 miliona dolara, što je za četvrtinu više nego 2011. godine. Najviše robe izvezeno je u SAD (170 miliona dolara), Irak (42 miliona dolara), Keniju (29 miliona dolara). Od 2005. do 2011. ukupna vrednost izdatih dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme bila je 3,5 milijardi dolara.

Izvor: Vebsajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 27.7.2014.