Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UDŽBENICIMA: Udžbenici prema Zakonu nisu obavezni. Nastavnici u bilo kojoj osnovnoj ili srednjoj školi mogu da odluče da njihovima đacima udžbenici, zbirke, radne sveske, nisu potrebni, ali su u obavezi da to detaljno obrazlože, i istovremeno saopšte način na koji će realizovati nastavu. Ukoliko nastavnici đacima podele sopstvene skripte, snose i rizik zbog eventualnih grešaka u njima. A roditelji u svakom trenutku, kao i kod odobrenih udžbenika, od Ministarstva mogu, da traže da ispitaju kvalitet dobijenih materijala


Škola je moguća i bez udžbenika. Naime, prema važećem Zakonu o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon) ta nastavna sredstva, koje je do skoro morao da ima svaki učenik, više nisu obavezna.

Teoretski, u skladu sa Zakonom, nastavnici istog predmeta u bilo kojoj osnovnoj ili srednjoj školi mogu da odluče da njihovima đacima udžbenici, zbirke, radne sveske... i ne trebaju.

Tu odluku će, međutim, morati detaljno da obrazlože, i da istovremeno kažu na koji način će da realizuju nastavu.

- Bilo bi zanimljivo videti to obrazloženje, naročito za predmete koji ulaze u završni ispit (srpski, matematika, biologija, istorija, geografija, fizika, hemija). Zadaci za malu maturu izvlače se samo iz odobrenih udžbenika kako bi sva deca bila ravnopravna. Onaj ko ne bi koristio ništa od udžbenika, to bi radio na štetu dece - kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako ističu, oni podstiču nastavnike da koriste i druge izvore kako bi obogatili nastavu, ali podsećaju da nastavnici nemaju prava da od učenika traže da kupe neki od udžbenika mimo onih koje je Ministarstvo odobrilo.

Moguće je i da nastavnici odluče da samo jedna knjiga iz kompleta bude obavezna za sve učenike, dok bi škola nabavila nekoliko primeraka drugih knjiga za školsku biblioteku.

U Srbiji je trenutno u toku postupak izbora udžbenika za naredne tri školske godine. Ministarstvo je školama prosledilo uputstvo za izbor udžbenika, a prvi put predlaže da potraže i mišljenje učenika i roditelja o tome šta i koliko zaista koriste.

- Javna je tajna da deca mnoge knjige i ne otvore, a nastavnici su ih stavljali na listu neophodnih. Sada je situacija takva da će ceo aktiv, dakle svi nastavnici jednog predmeta, morati da se dogovore da za isti razred koriste udžbenike istog izdavača. To znači da neće moći pojedinačno da se opredeljuju za izdavače - kažu u Ministarstvu.

Ukoliko nastavnici đacima podele sopstvene skripte, snose i rizik zbog eventualnih grešaka u njima. A roditelji u svakom trenutku od Ministarstva mogu, kao i kod odobrenih udžbenika, da traže da ispitaju kvalitet dobijenih materijala.

"Kada je reč o informatici, na primer, đaci više nauče iz drugih izvora nego iz udžbenika koji im daje printskrin monitora u knjizi, umesto računara", dodaju u Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Blic, Marko R. Petrović, 24.03.2016.
Naslov: Redakcija