Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O NAKNADI TROŠKOVA I OTPREMNINI DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA: Smanjenje dnevnica državnim službenicima za putovanja u zemlji i inostranstvu stvorilo je problem privatnom sektoru, koji plaća porez na dohodak građana ukoliko želi da svojim zaposlenima isplati dnevnice veće od onih koje je država propisala za svoje službenike


I dok pojedini radnici žale nad smanjenjem naknade za putovanja Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika ("Sl. glasnik RS", br. 98/2007 - prečišćen tekst, 84/2014 i 84/2015 - dalje: Uredba) počinju da primenjuju i oni koji nisu u obavezi, pa su tako određena javna preduzeća takođe umanjila dnevnice. Zbog poreza koji moraju da plaćaju na iznose veće od onih koji je propisala Vlada Republike Srbije i pojedina privatna preduzeća sprovode ovu praksu.

Od 14. oktobra 2015. godine zaposleni u državnoj upravi za put u zemlji umesto 2.500 dobijaju 150 dinara, a za odlazak u inostaranstvo umesto 65, 15 evra. I dok pojedini negoduju, drugi podsećaju da su se dnevnica odrekli još pre godinu dana.

"Mislim da smo dali dobar primer. Nijedan naš radnik nije ostao ni gladan ni žedan i nijedan naš radnik nije odbio da izvrši zadatak zato što su dnevnice ukinute", kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Više novca u državnoj kasi, osim državnih službenika, očekuje se i od javnih preuzeća. JKP "Skijališta Srbije" i EPS-a već daju manje dnevnice.

"Naši radnici su stvarno specifični, u odnosu na druga preduzeća oni rade u ski -centrima i na minus 20 stepeni Celzijusa. Pored svega toga daju svoj maksimum i za sada nemamo velikih pritužbi", kaže generalni direktor "Skijališta Srbija" Dejan Ljevnajić.

Sa druge strane, preduzeća poput "Srbijavoda", "Železnica Srbije" i "Puteva Srbije" za sada su radnicima umanjili samo inostrane dnevnice. Za smanjenje onih u zemlji, sledi razgovor sa sindikatima, ali i izmene kolektivnog ugovora.

"Što se tiče dnevnica u zemlji, mi smo pokrenuli inicijativu za izmenu internih akata u preduzeću prvenstveno kolektivnog ugovora koji je trenutno u fazi pregovaranja i usvajanja. U njega će biti ugrađene odredbe i elementi koji omogućavaju da se Uredba primenjuje", objašnjava direktor "Srbijavoda" Goran Puzović.

Oni koji brane prava radnika smatraju da Uredba osim ogorčenosti zaposlenih, otvara prostor i za eventualne malverzacije.

"Mislim da će to uticati na motivisanost, zainteresovanost, a plašim se da nedostatak nečega što treba da podmirite kao realno povećanje svojih troškova mogu biti podmireni iz nekih drugih izvora", ističe potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković.

Razloga za brigu nema, poručuju iz skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Po njihovoj računici ušedeće se tri i po milijarde dinara, a radnici neće biti na gubitku, jer će im na putovanju sve biti plaćeno.

"Osim tih ušteda, očekuje se da će više vremena da provode na svom radnom mestu i da će efekti tog rada biti bolji", smatra predsednik tog skupštinskog Odbora.

Efekte ove Uredbe osetiće i zaposleni u privatnom sektoru, mada ona njih ne obuhvata. Pojedini privatnici su već iskoristili priliku da po ugledu na državnu službu smanje dnevnice svojim zaposlenima, iako je jedina promena koja se na njih odnosi to da na iznose veće od onih koje predviđa država treba da plate 10 odsto poreza.

Izvor: Vebsajt RTS, 24.10.2015.
Naslov: Redakcija