Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O NACIONALNIM PARKOVIMA: Osniva se Stručni savet Nacionalnih parkova i Savet korisnika Nacionalnog parka


Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, izjavila je da to ministarstvo osniva Stručni savet Nacionalnih parkova, koje će pratiti i analizirati programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Taj Savet je jedna od novina koju Ministarstvo uvodi trudeći se da u svom radu unapredi zaštitu prirode, o čemu svedoče i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode i Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, rekla je Bogosavljević Bošković.

Savet će kako je navela, pratiti i analizirati:

  • Plan upravljanja Nacionalnim parkom;
  • Program upravljanja Nacionalnim parkom;
  • Programe i projekte kojima se sprovode mere i aktivnosti zaštite i razvoja Nacionalnog parka.

Stručni savet će imati pet članova, koji se imenuju na pet godina, koji svojim naučnim i stručnim radom prate i analiziraju oblast zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Ministarka je podsetila da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode predviđa uvođenje statusa službenog lica za čuvare zaštićenih područja i dodala da će se u narednom periodu osnivati i Savet korisnika Nacionalnog parka, kako bi se obezbedio interes lokalnog stanovništva i korisnika Nacionalnog parka.

Savet će biti formiran od predstavnika lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čija se aktivnost odvija na području Nacionalnog parka ili u zaštitnoj zoni, s tim da se u rad Saveta korisnika mogu uključivati i drugi članovi nosioci prava korišćenja i eksperti sa savetodavnim glasom.

Uloga Saveta korisnika Nacionalnog parka je da donosi preporuke o lokalno značajnim stvarima u okviru zakonom propisanih mera koji se tiču Nacionalnog parka i da ih upućuju Upravljaču ili Savetu Nacionalnog parka. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.07.2015.