Zastava Bosne i Hercegovine

POČINJE REKONSTRUKCIJA PALATE PRAVDE: Prema projektu radovi bi trebalo da budu završeni za dve godine, nakon čega će se Viši sud, Prvi osnovni sud i Prvo osnovno tužilaštvo vratiti na staru adresu


Radovi na rekonstrukciji Palate pravde počeće tokom ove nedelje, a prema projektu oni bi trebalo da budu završeni za dve godine, nakon čega će se Viši sud, Prvi osnovni sud i Prvo osnovno tužilaštvo vratiti na staru adresu, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

 – Time stavljamo tačku na sve maliciozne komentare koje smo slušali prethodnih meseci, dok su trajali postupak i tender pred Evropskom investicionom bankom da ta zgrada uopšte neće biti korišćena za pravosudne organe – rekla je Kuburović na sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Radovi na rekonstrukciji Palate pravde finansiraju se iz kredita Evropske investicione banke, a ukupna neto površina objekta koji će biti renoviran je 26.340 metara kvadratnih.

Prema projektu, rekonstruisaće se ceo postojeći objekat, pripadajuća katastarska parcela sa pristupnim platoom i ostalim pešačkim prilazima. Jedino će spomenik srpskog cara Dušana, koji se nalazi ispred ulaza u zgradu Palate pravde, ostati netaknut. Površina, ni spoljni izgled neće se menjati.

Pre dva dana Ministarstvo pravde potpisalo je sa ovlašćenim predstavnicima Konzorcijuma "Gradina d. o. o. Beograd – Termoinženjering d.o.o. Beograd" ugovor o realizaciji radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Palata pravde u Beogradu, a procenjena vrednost radova je oko 16 miliona evra.

Prema rečima ministarke pravde, Više i Osnovno javno tužilaštvo u Somboru je u decembru 2016. godine dobilo potpuno novu zgradu, kao i da se do kraja marta 2017. godine očekuje otvaranje potpuno nove zgrade prekršajnog suda u Užicu. Kuburovićeva je dodala i da je pre nekoliko dana započeta izgradnja Prekršajnog suda u Pančevu.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 24.02.2017.
Naslov: Redakcija