Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Od 27. novembra 2015. godine svaka gradnja bez dozvole predstavlja krivično delo. Takvi objekti ne mogu biti predmet ozakonjenja već se za njih odmah donosi rešenje o rušenju i zakazuje izvršenje


Grad Beograd će tražiti odgovornost opštinskih ili gradskih inspektora koji su dopustili da niknu nelegalne zgrade od nekoliko hiljada kvadrata, a da to nisu sankcionisali, a objekti građeni bez važećih dozvola će biti srušeni, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

"Svako ko nastavi da gradi pored zabrane i trake, a ima i takvih slučajeva, dobiće odmah krivičnu prijavu", rekao je Vesić i naveo da je Beograd dobio satelitski snimak iz novembra 2015. godine i da, prema Zakonu o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon), svi objekti koji se ne nalaze na tom snimku, a građeni su bez važećih dozvola, biće srušeni.

Vesić kaže da su pojedini investitori pokušali da iskoriste Zakon, čiji je smisao da se ozakone do tada izgrađeni objekti, i da sagrade nove kako bi ih uz pomoć pojedinaca iz lokalne samouprave prikazali kao objekte građene pre donošenja Zakona.

"U petak, 22. jula 2016. godine, je počeo popis svih objekata koji se grade ili su građeni proteklih osam meseci i odmah posle upoređivanja sa satelitskim snimkom, odnosno ukoliko se ne nalaze na njemu, biće odbijeni za legalizaciju", istakao je Vesić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija